Nem olcsó, nem egyszerű és nem is készül el gyorsan.
Ellenben felejthetetlen.
Hozzávalók
Alap
- 22 dkg graham keksz morzsa (lehet kakaós is)
- 7 dkg vaj
- 7 dkg kristálycukor
- csipet só
285°C-ra előmelegítjük a sütőt, és 5 percig elősütjük.
Töltelék
- 1kg 13 dkg Philadelphia krémsajt, szobahőmérsékletű
- 35 dkg cukor
- 3 ek liszt
- 5 egész tojás + 2 tojás sárgája (szobahőmérsékletű)
- 1 tk vanília aroma
- 1 db narancs finomra reszelt héja
- 1 db citrom finomra reszelt héja
Előmelegítem a sütőt 285°C-ra.
A krémsajtot összekeverem a cukorral, a liszttel és a citrusok héjával, a vaníliával, és egyenként hozzákeverem az egész tojásokat és a sárgájákat. Ráöntöm a morzsás alapra.
Két lehetőség van a folytatásra:
1. Vagy jó alaposan betekerjük alufóliával a tortaformát, így bebugyolálva beleállítjuk a gáztepsibe, és mikor már a két tepsi bent van az előmelegített sütőben akkor forró vízzel feltöltjük a gáztepsit. (én így szoktam)
2. Vagy rácsra hagyományosan betesszük, és a sütő aljába betolunk egy másik tepsit/edénykét amit feltöltünk vízzel.
12 percig a forró, előmelegített sütőben sütjük, egy kicsit fel fog emelkedni, arra figyeljünk (mert mindenkinek más a sütője, hogy a teteje semmiképpen ne barnuljon!)
Utána, vegyük vissza hőfokot 93°C-ra, nyissuk ki a sütő ajtaját, amíg eléri ezt a hőmérsékletet.
Kb. 2-2,5 óra alatt sül készre. Tűpróbával ellenőrizzük, akkor jó, ha amikor a formát megrázogatjuk csak éppen a közepe remeg.
Legalább egy éjszakára hagyjuk a hűtőben kihűlni.
Forrás: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/New-York-Cheesecake-102592
Ha gyors sajttorta recept kell, ami olcsóbb, szóljatok!
De ez az eredeti, az igazi sajttorta, szerintem, a többi csak ezt követheti