8/27/2013

Marcipános buggyantott körte torta

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása



Buggyantott körte
Hozzávalók

  • 6-7 körte
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 citrom leve, reszelt héja
  • 6-7 szegfűszeg
  • 7,5 dl fehérbor
Öntsük a cukrot egy fazékba, adjuk hozzá a citromlevet, héjat, a vaníliát és a szegfűszeget.
Hámozzuk meg a körtéket, a szárait hagyjuk meg a látvány miatt
Tegyük a fazékba és öntsük rá a bort, ha nem fedi el teljesen, akkor egy kis vízzel pótoljuk ki.
Forraljuk fel, és főzzük alacsony lángon 40-50 percig. A főzési időt a körte érettsége, fajtája is befolyásolja, puha legyen, de ne essen szét.
Hagyjuk a fűszeres lében kihűlni, pihentessük lefedve a hűtőszekrényben.

Torta
Hozzávalók
  • 3 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 18 dkg marcipán
  • 7 dkg vaj
  • 75 ml tej
  • 17 dkg liszt
  • 7 dkg mandula liszt (finomra őrölt mandula)
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 3 ek görög joghurt
  • 2 ek Amaretto likőr

  • vaj, kikenni a formát
  • mandula pehely az oldalára
  • porcukor, megszórni tálaláskor

Vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformát, az alját béleljük ki zsírpapírral. Az oldalát egy kicsit vastagabban vajazzuk, mert erre most azonnal rá kell tapasztani a mandula pelyheket.
Tegyük a hűtőszekrénybe lehűlni (akár előző nap is elkészíthető a buggyantott körtével egy időben).

Olvasszuk fel a tésztához szükséges vajat, adjuk hozzá a darabokra tört marcipánt és a tejet - könnyen leéghet, így figyeljük, kevergessük simára.
Egy tálban keverjük össze az átszitált a lisztet, a mandula lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Keverjük robotgéppel habosra a cukrot, és a tojást majd öntsük a marcipános keverékhez, keverjük át robotgéppel, alacsony sebesség fokozaton.
Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, majd a joghurtot, végül a likőrt.

Az előzetesen megpárolt körtéket hagyjuk megszáradni, lecsepegni. Vágjunk le egy szeletet az aljukból, hogy stabilan megálljanak a talpukon. Helyezzük el őket a hűtőszekrényből kivett formában, kanalazzuk a tésztát a formába.
Süssük 50-60 percig 170°C-on (előmelegített sütőben), tűpróbáig. Ha a kilógó körték nagyon barnulnak, takarjuk őket le alufóliával.
Hagyjuk rácson kihűlni, tálaláskor szórjuk meg porcukorral.

Forrás: http://cioccolatogatto.blox.pl/2013/04/Ciasto-marcepanowe-z-gruszkami-w-bialym-winie-i.html





Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)