Buggyantott körte
Hozzávalók
- 6-7 körte
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 citrom leve, reszelt héja
- 6-7 szegfűszeg
- 7,5 dl fehérbor
Hámozzuk meg a körtéket, a szárait hagyjuk meg a látvány miatt
Tegyük a fazékba és öntsük rá a bort, ha nem fedi el teljesen, akkor egy kis vízzel pótoljuk ki.
Forraljuk fel, és főzzük alacsony lángon 40-50 percig. A főzési időt a körte érettsége, fajtája is befolyásolja, puha legyen, de ne essen szét.
Hagyjuk a fűszeres lében kihűlni, pihentessük lefedve a hűtőszekrényben.
Torta
Hozzávalók
- 3 db tojás
- 8 dkg cukor
- 18 dkg marcipán
- 7 dkg vaj
- 75 ml tej
- 17 dkg liszt
- 7 dkg mandula liszt (finomra őrölt mandula)
- 1/2 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek görög joghurt
- 2 ek Amaretto likőr
- vaj, kikenni a formát
- mandula pehely az oldalára
- porcukor, megszórni tálaláskor
Vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformát, az alját béleljük ki zsírpapírral. Az oldalát egy kicsit vastagabban vajazzuk, mert erre most azonnal rá kell tapasztani a mandula pelyheket.
Tegyük a hűtőszekrénybe lehűlni (akár előző nap is elkészíthető a buggyantott körtével egy időben).
Olvasszuk fel a tésztához szükséges vajat, adjuk hozzá a darabokra tört marcipánt és a tejet - könnyen leéghet, így figyeljük, kevergessük simára.
Egy tálban keverjük össze az átszitált a lisztet, a mandula lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Keverjük robotgéppel habosra a cukrot, és a tojást majd öntsük a marcipános keverékhez, keverjük át robotgéppel, alacsony sebesség fokozaton.
Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, majd a joghurtot, végül a likőrt.
Az előzetesen megpárolt körtéket hagyjuk megszáradni, lecsepegni. Vágjunk le egy szeletet az aljukból, hogy stabilan megálljanak a talpukon. Helyezzük el őket a hűtőszekrényből kivett formában, kanalazzuk a tésztát a formába.
Süssük 50-60 percig 170°C-on (előmelegített sütőben), tűpróbáig. Ha a kilógó körték nagyon barnulnak, takarjuk őket le alufóliával.
Hagyjuk rácson kihűlni, tálaláskor szórjuk meg porcukorral.
Forrás: http://cioccolatogatto.blox.pl/2013/04/Ciasto-marcepanowe-z-gruszkami-w-bialym-winie-i.html