A szamsza, vagy szamosza főként ázsiában, afrikában népszerű étel.
Ez a recept egy igazán látványos kivitelezését mutatja be:
Hozzávalók
56 dkg liszt
1 tojás
2,4 dl meleg víz
10 dkg vaj, olvasztva
0,5 tk só
Keverjük a meleg vízhez a tojást, a sót, a vajat.
Fokozatosan keverjük hozzá a lisztet.
Gyúrjuk össze.
Osszuk három részre.
Formáljunk golyókat belőlük.
Letakarva pihentessük 20-30 percig.
Gyúrjuk át és keményítővel beszórt deszkán nyújtsuk ki őket egyesével vékonyra (2-3 mm).
Törekedjünk azonos alakúra nyújtani a tésztát.
Olvasszunk vajat, kicsit hűtsük vissza, és kenjük át a tésztát.
Tegyük rá a másik kinyújtott lapot.
Ismét vajazzuk be.
Tegyük rá a harmadik rész tésztát és még mielőtt a vaj még jobban megdermedne szorosan tekerjük fel.
Vágjuk fel 1.5 cm széles darabokra.
A végéből húzzunk vissza egy akkora csíkot ami átéri a tekercset.
Fordítsuk úgy, hogy a visszahúzott tészta darab felül legyen.
Pihentessük az így felvágott szeleteket 10-15 percet a fagyasztóban, majd nyújtsuk ki ovális formára.
A szélei felé vékonyodjon a tészta.
Erre azért van szükség, mert majd erre a rétegre pakojluk a tölteléket!
Ha megfordítjuk akkor így néz ki:
Fordítsuk vissza, és ahogy az előbb is írtam oda kerül a töltelék a visszahúzott tészta részre!:
Hajtsuk be a széleit, úgy, hogy a hagyományos háromszög alak kialakuljon.
Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 200-220 °C-on 40 percig sütjük.
Félidőben, 20 perc elteltével a tetejét megkenhetjük kevés vízzel hígitott felvert tojással.
Frissen ropogós, másnapra megpuhul, így is úgy is nagyon finom.
A töltelék az darált vagy apróra vágott hús (birka, marha, csirke), hagyma és fűszerek keveréke, de készülhet zöldségekből is. Előszeretettel tálalják valamilyen chutneyval.
Nem csak az étel neve más-más tájanként, és nem csak a recept változatos, hanem az elkészítés módja is.
Kirgizisztánban ilyen földben kialakított üregekben sütik, a tésztát bevizezik erősen a falra tapasztják és úgy sütik meg. Forrás: http://www.fergana.info/details.php?image_id=1405