Ez egy kínai tészta. Lehet háromszög alakra, batyura, labdára hajtogatni, töltik édessel, sóssal, sütik vagy főzik, rengeteg variáció.
Mivel valószínűleg jobban járunk, ha gyorsan megcsináljuk a tésztát, mintsem boltról boltra járnánk keresni, itt a recept, a lehető legegyszerűbb hozzávalókból készül. (Ha olyan szerencsénk van, hogy találunk ázsiai boltot a közelünkben akkor lehet vásárolni is.)
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- ¾ tk só
- 60 - 120 ml víz
Szitáljuk a lisztet egy keverő tálba és a közepére csináljunk egy mélyedést, adjuk hozzá a tojásos keveréket,
Keverjük össze jó alaposan, és adagoljunk közben hozzá annyi vizet, amennyit még felvesz.
Sima, rugalmas tészta legyen a végeredmény.
Folpackkal letakarva, vagy műanyag edényben pihentessük fél-egy órát.
Nyújtsuk kicsi (kb. hüvelykujj nagyságú) darabokra, nagyon vékonyra, egy jól belisztezett felületen.
Lehet lappá is nyújtani, és 8-12 cm nagyságú kockákra felvágni.
Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, ezért azonnal tegyük műanyag zacskóba és tároljuk felhasználásig a hűtőben vagy a fagyasztóban
Néhány ötlet a tészta felhasználáshoz:
A képen is látható mogyorós karamellás:http://kitchensimplicity.com/caramel-peanut-wontons/
Sajtburger cupcake http://www.momables.com/cheeseburger-cupcakes/
Spenótos, articsókás:http://www.thisgalcooks.com/2013/01/05/recipe-spinach-artichoke-wontons/
Chips mártogatóssal: http://www.shinshine.com/my-blog/2012/05/baked-mandupi-chips.html
Töltött tölcsér: http://www.tasteofhome.com/recipes/crab-stuffed-cones
Taco: http://heartmindandseoul.com/baked-wonton-tacos/
Leves: http://www.gfcookingclub.com/chinese_wontons/
Nem is folytatom, mert olyan ez a tészta, mint Pom-Pom a mesében, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bunda kesztyű, vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt ...