A hachapuri (a sajt és a kenyér szavakból áll össze) egy töltött kenyér étel Grúziában
Ez az Adjariai hachapuri, amelyben nyitott csónak alakú, és a forró tészta tetejére egy tojást és egy kis vaj teszünk tálalás előtt.
Tegyük lisztezett sütőlapra, és kenjük meg egy felvert tojással
Keverjük össze a reszelt sajtot egy tojással.
Töltsük meg vele a tészta hajót, és tegyünk előmelegített 200°C hőmérsékletű sütőbe.
Süsük aranybarnára (kb. 10 perc), vegyük ki és éles késsel vagdossuk be a közepén a tölteléket, ezeknek a bevágásoknak a tetejére üssünk rá egy nyers tojást. Toljuk vissza a sütőbe további 5 percre, vigyázzunk rá, ne süssük túl, hogy a tojás, lágy és krémes maradjon.
Mikor kész, vegyük ki a sütőből és dobjuk rá a darabka vajat, tálaljuk azonnal.Puha és szaftos lesz.
Forrás: http://www.liveinternet.ru/users/goel/post245206248
Adjara Grúzia egyik autonóm köztársasága. De szinte minden grúz (vagy ők most már inkább azt szeretnék, ha mi is visszatérnék a georgia elnevezésre) területnek meg van a maga változata.
Az Abház, több rétegű, a lasagnához hasonlít,
az Imereti, a leggyakoribb, kör alakú,
a Mingreliai hasonló az előzőhöz, de több a tetején a sajt,
az Oszét, krumplis és sajtos, stb… Szerintem abszolút passzolnak a magyar konyha ízvilágához is.
Ez az Adjariai hachapuri, amelyben nyitott csónak alakú, és a forró tészta tetejére egy tojást és egy kis vaj teszünk tálalás előtt.
Hozzávalók (5 db)
- 60 dkg liszt
- 40 dkg (kb. 4 dl) tej
- 1,2 dkg élesztőpor
- 1 ek olaj
- 1 db tojás
- 1 tk cukor
- 1,5 tk só
- 1 db hachapuri elkészítéséhez
- 20 dkg tészta
- 18 dkg Suluguni sajt, ez helyettesíthető feta és mozzarella keverékével, vagy Anikó sajttal.
- 3 db tojás
- 2 dkg vaj
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kör alakúra. Két oldalról csavarjuk középre, a végéit csípjük össze. Óvatosan, a kezünkkel formáljuk meg belőle a csónakformát.
Tegyük lisztezett sütőlapra, és kenjük meg egy felvert tojással
Keverjük össze a reszelt sajtot egy tojással.
Töltsük meg vele a tészta hajót, és tegyünk előmelegített 200°C hőmérsékletű sütőbe.
Süsük aranybarnára (kb. 10 perc), vegyük ki és éles késsel vagdossuk be a közepén a tölteléket, ezeknek a bevágásoknak a tetejére üssünk rá egy nyers tojást. Toljuk vissza a sütőbe további 5 percre, vigyázzunk rá, ne süssük túl, hogy a tojás, lágy és krémes maradjon.
Mikor kész, vegyük ki a sütőből és dobjuk rá a darabka vajat, tálaljuk azonnal.Puha és szaftos lesz.
Forrás: http://www.liveinternet.ru/users/goel/post245206248
Adjara Grúzia egyik autonóm köztársasága. De szinte minden grúz (vagy ők most már inkább azt szeretnék, ha mi is visszatérnék a georgia elnevezésre) területnek meg van a maga változata.
Az Abház, több rétegű, a lasagnához hasonlít,
az Imereti, a leggyakoribb, kör alakú,
a Mingreliai hasonló az előzőhöz, de több a tetején a sajt,
az Oszét, krumplis és sajtos, stb… Szerintem abszolút passzolnak a magyar konyha ízvilágához is.