8/31/2013

Adjariai hacsapuri

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

A hachapuri (a sajt és a kenyér szavakból áll össze) egy töltött kenyér étel Grúziában
Ez az Adjariai hachapuri, amelyben nyitott csónak alakú, és a forró tészta tetejére egy tojást és egy kis vaj teszünk tálalás előtt.

Hozzávalók (5 db)
  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg (kb. 4 dl) tej
  • 1,2 dkg élesztőpor
  • 1 ek olaj
  • 1 db tojás
  • 1 tk cukor
  • 1,5 tk só
  • 1 db hachapuri elkészítéséhez
  • 20 dkg tészta
  • 18 dkg Suluguni sajt, ez helyettesíthető feta és mozzarella keverékével, vagy Anikó sajttal.
  • 3 db tojás
  • 2 dkg vaj

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kör alakúra. Két oldalról csavarjuk középre, a végéit csípjük össze. Óvatosan, a kezünkkel formáljuk meg belőle a csónakformát.


Tegyük lisztezett sütőlapra, és kenjük meg egy felvert tojással
Keverjük össze a reszelt sajtot egy tojással.
Töltsük meg vele a tészta hajót, és tegyünk előmelegített 200°C hőmérsékletű sütőbe.
Süsük aranybarnára (kb. 10 perc), vegyük ki és éles késsel vagdossuk be a közepén a tölteléket, ezeknek a bevágásoknak a tetejére üssünk rá egy nyers tojást. Toljuk vissza a sütőbe további 5 percre, vigyázzunk rá, ne süssük túl, hogy a tojás, lágy és krémes maradjon.
Mikor kész, vegyük ki a sütőből és dobjuk rá a darabka vajat, tálaljuk azonnal.Puha és szaftos lesz.

Forrás: http://www.liveinternet.ru/users/goel/post245206248


Adjara Grúzia egyik autonóm köztársasága. De szinte minden grúz (vagy ők most már inkább azt szeretnék, ha mi is visszatérnék a georgia elnevezésre) területnek meg van a maga változata.
Az Abház, több rétegű, a lasagnához hasonlít,
az Imereti, a leggyakoribb, kör alakú,
a Mingreliai hasonló az előzőhöz, de több a tetején a sajt,
az Oszét, krumplis és sajtos, stb… Szerintem abszolút passzolnak a magyar konyha ízvilágához is.




Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)