Hozzávalók
- 40 dkg cukor
- 17 dkg liszt
- 12 dkg kakaópor
- 2 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- só
- 2,4 dl olaj
- 1,6 dl kézmeleg víz
- 2 tk vanília aroma
- 6 nagy tojás, szobahőmérsékletű
- 1,4 kg csokoládé fagylalt
- 12 db nagy tojásfehérje, szobahőmérsékletű
- 60 dkg cukor
- csipet borkő
A felénél egy picivel több cukrot keverjük össze az átszitált liszttel, kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával, és 1 teáskanál sóval.
Az olajat öntsük össze a vízzel, és a vaníliával.
Keverjük a tojások sárgáját közepes/nagy sebességgel 5 percig, vegyük alacsony fokozatra a keverést és közben lassan öntsük hozzá először az olajos, majd a cukros keveréket.
Verjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral közepes keménységű habbá.
A hab harmadával lazítsuk fel a tésztát, majd keverjük hozzá a többit is.
Osszuk szét a tésztát két 30 x 43 cm-es, zsírpapírral bélelt tepsiben, terítsük el egyenletesen.
Süssük meg, 18-20 perc alatt, tapintásra rugalmasnak kell lennie. Hagyjuk kihűlni.
Állítsuk össze a rétegeket.
Készítsük elő a formákat, 6 db 3 dl űrtartalmú formát béleljünk ki folpackkal, úgy hogy az bőven túl lógjon rajta.
Mindegyik aljára rakjunk egy (előzetesen a megsült tésztából kivágott) tészta réteget.
Erre a pohár egyharmadáig kerüljön a fagylalt, erre megint egy réteg tészta, és tegyük be (a folpackot ráhajtva a tetejére) fél órára a mélyhűtőbe.
Vegyük ki, hajtsuk fel a folpackot ismét egy réteg fagylalt majd rá tészta következik, újra hajtsuk rá a folpackot és tegyük vissza a mélyhűtőbe minimum 4 órára.
Melegítsük elő a sütőt 260°C-ra.
Vízgőzön melegítsük fel a tojásfehérjéket a cukorral és a borkővel addig, amíg a cukor feloldódik, és olyan meleg lesz, hogy már nem tudunk belenyúlni (kb. 2 perc).
Vegyük le a gőzről és habverővel verjük kemény habbá (kb. 10 perc).
Borítsuk ki a formákból a fagyit, és vegyük le róluk a fóliát
Fedjük be őket a tojásfehérjehabbal és pirítsuk meg az előmelegített sütőben 2-3 perc alatt.
Forrás: http://www.marthastewart.com/356447/baked-alaska-chocolate-cake-and-chocolate-ice-cream