Hozzávalók
Keverjük habosra a tojássárgájákat 10 dkg cukorral, kb. 2 percig.
- 4 db nagy tojás sárgája
- 33 dkg cukor
- 4 dl csésze tej
- 5,2 dl tejszín
- 3-4 db nagyon túlérett banán, villával összetörve
- 1 tk vanília aroma
- 1 tk só, megosztott
- 0,5 dl víz
- 1 ek kukorica szirup
- 5 dkg vaj, hidegen kis darabokra vágva
Közepes hőfokon forraljuk fel a tejet és 1,5 dl tejszínt. Vegyük le a tűzről, és habverővel fokozatosan adjuk hozzá tojásos keveréket. Főzzük át folyamatosan kevergetve, közepes/magas hőfokon kb.1 percig, majd csökkentett hőmérsékleten, közepes lángon sűrítsük be, forrni ne hagyjuk, mert akkor kicsapódik a tojás.
Hűtsük le, néha keverjük meg, míg hűl.
Az összetört banánt keverjük a fagylalt alap felével simára turmixgépben, majd adjuk hozzá a maradék alapot is. Keverjük hozzá a vaníliát, a ¼ tk sót, 2,4 dl tejszínt.
Szűrjük át egy szitán és minimum 2 órára, de jobb, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Közepes/kis lángon karamellizáljuk a vízben a kukorica szirupot és a maradék cukrot. Ne keverjük, inkább rázogassuk a serpenyőt. Kb. 9 perc alatt lesz borostyánsárga.
Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a maradék tejszínt és sót, tegyük vissza és kis lángon karamellizáljuk 1 percig.
Hűtsük ki, de ne teljesen, csak melegre, hogy a vaj, amit most kell belekeverni, hogy még el tudjon benne olvadni.
Készítsük el fagylaltkészítő gépben a szokásos módon.
A kész fagylaltot és a karamellt is harmadoljuk el, három részletben keverjük őket össze.
A karamellnek pont annyira kell melegnek lennie, hogy bele tudjuk csurgatni a fagylaltba. Ha nem megfelelő az állaga, picit lehet melegíteni.
Minimum 4 órát hagyjuk őket összefagyni, de jobb egy éjszakára.
Forrás: http://www.marthastewart.com/910477/banana-caramel-ice-cream