„Eb, aki a kanalát meg nem eszi” – mondta a juhász Mátyás király asztalánál a mesében.
És jelen esetben is.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 ek fahéj
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1/2 tk só
- 11 dkg vaj
- 11 dkg barna cukor
- 15 dkg melasz (bioboltokban kapható)
- Kb. 1 ek víz
Keverjük robotgéppel krémesre a vajat a barnacukorral. Először a liszt felével keverjük tovább, majd a melasszal, végül a maradék liszttel. Ha a tésztát száraznak és omlósnak találjuk, adjunk hozzá egy kis vizet.
Nyújtsuk ki a tésztát két (szilikonos) zsírpapír között a lehető legvékonyabbra (1,5 mm).
Ha van kanál alakú kiszúró formánk, akkor azzal, ha nincs, akkor egy karton sablont késsel körbevágva vágjuk ki a tésztából a formát.
Tegyük a kivágott formákat zsírpapírral bélelt tepsivel együtt néhány percre a mélyhűtőbe.
175°C-ra előmelegített sütőben folyamatosan szemmel tartva 8-10 perc alatt süssük készre.
Hagyjuk kihűlni, mielőtt légmentesen záródó edénybe tennénk a felhasználásig (kb. egy hétig eltartható).
Forrás: http://ohhappyday.com/2013/02/cookie-spoons-diy/
Itt találtok hozzá egy remek pohárkrém receptet:
http://chefcricket.blogspot.hu/2013/08/lime-izu-pohar-krem.html