Az én fiaim ugyan már nem kisiskolások, de azért még iskolások. Tavaly azt mondták: Anya, ha még egy szendvicset csomagolsz, megdobálunk vele ;) Úgyhogy kezdetét vette a nagy recept vadászat, mi az amit minden este pik-pakk megsüthetek. Ami másnap is finom, és külön kérésre még "vonzó csere alap" is, mert azért a másik uzsonnája mindig izgalmasabb. A Kisebbik minden nap elmesélte, hogy a fekete piacon hogyan nőtt napról-napra az értéke az ő házi készítésű pizza tekercsének, kakaós csigájának, croissantjának ... És, hogy azért ő sosem cserélte el egy az egyben, csak a harmadát, vagy a felét máséra.
Hányszor mondták nekem is, hogy ne rágd a ceruzát! Hát ezt rághatjuk:
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 20-25 dkg liszt
- 1 ek tejföl
- csipet só
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1/2 tk vaníliás cukor
- ételfesték
- 1 tojás megkenni a tetejét, felverve
Szitáljuk bele adagonként a lisztet, lágy rugalmas tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kezünkhöz.
Osszuk két részre: 1/3 és 2/3 arányban.
A nagyobbikat nyújtsuk ki 15 x 15 cm nagyságúra, és fóliával lefedve a hűtőszekrényben pihentessük 1 órát.
A kisebb tésztát osszuk annyi részre, amennyi színű festékünk van, és színezzük be őket.
A színes tésztákból formázzunk vékony rudakat, ezek lesznek a ceruzák belei. Tegyük a hűtőszekrénybe.
A nagyobbik darab tészta tetejét (ha letelt az idő) kenjük meg felvert tojással, és vágjuk csíkokra.
Tegyük a csíkok közepére a színes tésztákat, tekerjük fel őket szorosan ceruza alakra.
Tegyük őket zsírpapírral bélelt sütőlapra és kenjük meg tojással.
Előmelegített 200°C hőmérsékletű sütőben süssük 15-20 percig.
Ha teljesen kihűlt hegyezzük ki.
Forrás, lépésről-lépésre képekkel:
http://yummybook.ru/catalog/recept/pechene-karandashi-sladkaya