Hozzávalók
- 38 dkg + 1 ek liszt (+ a nyújtáshoz)
- 5 dkg cukor
- 1 cs élesztő por
- ½ teáskanál só
- 2 db tojás, szobahőmérsékletű
- 6 dkg vaj
- 80 ml tej
- 60 ml víz
- 1 tk vanília aroma
- 20 dkg cukor
- 2 tk őrölt fahéj
- ½ tk frissen reszelt szerecsendió (opcionális)
- 6 dkg vaj
28 dkg lisztet keverjünk össze sóval, cukorral, élesztővel.
A tojásokat keverjük fel egy habverővel.
A tejben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a vizet és a vaníliát.
Adjuk a tejes keverékhez a lisztes részt, keverjük össze,
Adjuk hozzá a tojásos keveréket, majd a végén a maradék liszttel is dolgozzuk össze, keverjük át kb. 2 percig.
Jó gyúrjuk át (kézzel 10 perc, géppel a fele), és formázzunk belőle egy golyót.
Meleg helyen letakarva kelesszük duplájára, egy órán át.
Tegyünk hozzá 1 ek lisztet és jól gyúrjuk át a megkelt tésztát.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 30 x 50 cm széles téglalappá.
Kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fahéjas, szerecsendiós cukorral.
Vágjuk hosszában 6 db azonos szélességű csíkra.
Ezeket a csíkokat tegyük egymásra, majd ezt vágjuk el ismét 6 darabra.
Így lett 6 kupac tésztánk.
Rakosgassuk élükre állítva őket, a hosszanti tengelytől jobbra - balra kicsit elcsúsztatva egy 22 x 12 cm-es kivajazott, lisztezett (kenyérsütő) formába.
Takarjuk le egy konyharonggyal és pihentessük meleg helyen 35-40 percig.
Előmelegített 175°C-os sütőben süssük 30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
Ha kész hagyjuk még 30 percig a formában kihűlni, mielőtt még vadul hümmögve, és ujjnyalogatva
az illatos, karamellizált foszlós rétegeket egyesével leválasztanánk.
Forrás, lépésről lépésre képekkel:http://zoomyummy.com/2011/07/23/cinnamon-sugar-pull-apart-bread/