8/25/2013

Kávés, csokoládés vajaskeksz

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
 

Nagyon szeretjük a vajas kekszeket. A dobozt, kénytelen vagyok dugdosni, különben egy pillanat alatt kiürül.
Főleg habzsákból nyomtam eddig a sütőlapra a tésztát. De ez a zacskós módszer nagyon tetszik! Praktikus.












Hozzávalók
  • 1 ek instant kávépor
  • 1 ek forró vizet
  • 22 dkg vaj, szobahőmérsékletű
  • 8 dkg porcukor
  • ½ tk vanília aroma
  • 25 dkg liszt
  • 11 dkg csokoládé, apróra vágva

Oldjuk fel a kávéport a forró vízben, majd tegye félre hűlni.
Keverjük krémesre, simára a vajat és a porcukrot. Adjuk hozzá a vaníliát és a már langyosra hűlt kávét.
Végül a lisztet is keverjük bele. Alacsony sebességgel dolgozzunk, ne keverjük sokáig, csak amíg feltétlen szükséges, hogy a liszt elkeveredjen!
Adjuk hozzá a csokoládé darabokat, már csak kézzel keverjük a masszához!
Nagyon ragacsos lesz.
Ezért is szuper ez a zacskós módszer!

Tegyük a tésztát egy 27 x 27 cm-es önzáró (vagy más néven zárható) zacskóba. Tegyük le az asztalra és simítsuk el a tésztát a zacskóban, zárjuk be a végét, és így fektetve tegyük a hűtőszekrénybe minimum 2 órára, maximum 2 napra. Ez a tészta mennyiség ebbe a zacskó méretbe passzol.

Készítsünk elő 2 db zsírpapírral, szilikonos sütőlappal bélelt tepsit. Ha nincs két tepsi, akkor, amíg az első adag sül, a tészta feltétlen kerüljön vissza a hűtőbe!

Vegyük ki a zacskót a hűtőből, vágjuk fel az oldalait és tegyük át belőle a tésztát egy sima, zsírpapírral lefedett vágólapra (akkorára, ami befér a hűtőszekrénybe!).
Vágjuk a tésztát kockákra, mindegyik közepébe villával kétszer szúrjunk bele, teljesen át az aljáig. Tegyük 20 percre a hűtőszekrénybe.
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.

Toljuk a két előkészített tepsire lerakosgatott kekszet a sütőbe. 18-20 perc alatt sül készre. Félidőben cseréljük fel a tepsiket, ami fent volt, tegyük le és fordítsuk is közben át őket, amelyik oldal kint volt, kerüljön belülre!
Tálaláshoz szórjuk meg porcukorral!

Forrás, lépésről lépésre fotók:http://pudgefactor.com/2012/08/05/espresso-chocolate-shortbread-cookies

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)