Aki sütött már télen a karácsonyfára, dísznek ólomüveg sütit, az már tudja miről is lesz szó.
Az ölet ugyanaz, csak a forma lett kánikulára hangolva.
Hozzávalók
- 11 dkg vaj, szobahőmérsékletű
- 10 dkg cukor
- 5 dkg barna cukor
- 1 ek kukorica szirup
- 1/2 tk vanília aroma
- 1 tojás, szobahőmérsékletű
- 25 dkg liszt
- csipet só
- 3/4 tk sütőpor
- 30-40 db kemény cukorka
- ételfesték (piros vagy fekete)
- csokoládé, olvasztva, ez fogja a szemüveg szárat majd a végén a részek összeállításánál rögzíteni
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sót és a sütőport.
Keverjük össze a tejszínt, a vajat és a kétféle cukrot, majd adja hozzá a kukorica szirupot.
Keverjük össze a tojást a vanília aromával, és adjuk hozzá mindkét keveréket.
Ha színes szemüvegeket készítünk, akkor harmadoljuk a tésztát és az ételfestékekkel fessük meg.
Külön-külön csomagoljuk be őket és tegyük minimum egy órára a hűtőszekrénybe.
Törjük kalapáccsal (papírtörlő, vagy textil között) szilánkosra a keménycukrokat, színek szerint.
Amint megvagyunk a töréssel tegyük őket dobozkákba vagy zacskókba, lényeg, hogy keveset érintkezzenek a levegővel, mert hajlamosak összeragadni egy kupacba.
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.
Vegyük ki a színezett tésztákat a hűtőből, mindig amennyit éppen használunk.
Nyújtsuk ki lisztezett deszkán, ha kis napszemüveget készítünk, akkor 3mm, ha nagyot, akkor 6 mm vastagra.
Vágjuk ki a mintát a papírból, enyhén olajozzuk be, hogy ne ragadjon a tésztára.
Nagy szemüveg sablon: http://bit.ly/1cMuqvZ
Kis napszemüveg sablonok: http://bit.ly/1cMuwUk
Érdemes több sablont is kivágni, olyat, amin nincs luk, ezt vágjuk először körbe, a tésztát óvatosan zsírpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk, és 10 percre toljuk a hűtőszekrénybe.
Majd a másik lukas sablon segítségével, már a sütőlapon metszük ki a tésztából a lencse helyét.
Töltsük fel óvatosan a cukorka szilánkokkal a tésztát, a keretre ne szóródjon!
A kicsik 5-7, a nagyok 7-10 perc alatt megsülnek, a cukorka elolvad bennük.
Hagyjuk a lemezen kihűlni őket.
Most süssünk szemüveg szárakat is, a kisebbek 4-6 perc alatt, a nagyobbak 5-8 perc alatt sülnek meg.
Két doboz vágjunk szét az ábrán látható módon, így pontosan olyan széles támasztékot tudunk készíteni, hogy könnyedén megtartsa a csokoládé pötty kihűléséig a kereten a szárat:http://bit.ly/13IzP3R
Mártsuk a szárakat a felmelegített csokiba és nyomjuk a keret széléhez, ha jól beállítottuk a doboz szélességét, akkor megtartja a felálló szárakat, amíg azok stabillá válnak.
Forrás: http://www.diamondsfordessert.com/2010/08/stained-sunglasses-cookies.html