Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 3,5 g száraz élesztő
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj, puha
- 5 dkg cukor
- 1,5 dl langyos tej
- 5 dkg mandula, darálva
- 5 dkg mák, darálva
- 1 dkg keményítő
- 30 dkg szilva, mosva, lecsepegtetve, magozva, felezve
- csipet só
- lekvár
Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. A tészta legyen lágy és rugalmas, jól gyúrjuk át (kb. 5 perc).
Olajozott edényben, lefedve, meleg helyen hagyjuk kelni (kb. 1 óra).
Forraljuk fel a maradék tejet, adjuk hozzá a mákot, a maradék cukrot és forraljuk fel újra, adjuk hozzá a mandulát és egy kicsi vízben feloldott keményítőt, ismét forraljuk fel.
Vegyük le a tűzről, hűtsük ki.
Nyújtsuk ki a tésztát téglalappá és vágjuk fel hosszában 3 csíkra
A tészta szalagokon osszuk szét a tölteléket, sodorjuk tekerccsé őket.
Tekerjük bele olajozott pite formába , csiga alakban a tésztát. A darabok illesztését tejjel, vagy egy kis vízzel lehet megkenni.
A szilvákat szurkáljuk bele a tekercsek közé.
Előmelegített sütőben 190°C-on süssük 40-50 percig (tűpróba).
Forrón kenjük meg lekvárral, vagy mézzel.
Forrás: http://my-happyfood.livejournal.com/606340.html