A feje lehet fekete is, piros is, zöld is...
Hozzávalók (40 db)
Tészta
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 2 közepes tojás sárgája
Máz
- 1 tojásfehérje
- 13 dkg porcukor
- piros ételfesték
- néhány csepp citromlé
Vegyük ki a vajat a hűtőszekrényből, és tartsuk szobahőmérsékleten körülbelül 20 percig.
Robotgépben keverjük össze alaposan a lisztet és a kis darabokra vágott vajat.
Adjuk hozzá az átszitált porcukrot, vaníliát, két tojás sárgáját és egy csipet sót. Gyúrjuk rugalmas tésztává, és folpackba csomagolva pihentessük a hűtőszekrényben egy órán keresztül.
Mivel fontos, hogy a tészta ne melegedjen fel, érdemes kettéosztani, és a maradékot felhasználásig a hűtőszekrényben hagyni.
Nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagságúra, és vágjuk fel 1 cm széles 10 cm hosszú csíkokra.
Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 180°C-on 15-16 percig.
Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz kezdjük habbá verni a tojásfehérjét, közben adjuk hozzá részletekben a porcukrot, majd a citromlevet és az ételfestéket.
Ahhoz, hogy a gyufa feje tökéletesre sikerüljön, kemény habra lesz szükségünk.
Mártsuk bele a megsült és kihűlt gyufaszálakat és helyezzük sorban úgy az asztal szélére száradni, hogy a fejük lelógjon az asztal széléről. Ez a száradás legalább egy óra, addig ne piszkáljuk.
A tökéletes hatás érdekében érdemes egy megfelelő papírdobozból kínálni.
Forrás: http://ricette.giallozafferano.it/Biscotti-fiammifero.html