7/27/2013

Vártorta, citromos és csokoládés bástyákkal

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

(kisméretű torta!)

Hozzávalók
Tésztához

  • 28 dkg liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 3 dl tej
  • 4 db tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 11 dkg vaj, szobahőmérsékletű
  • 1/2 teáskanál citrom aroma
  • 6 db fagylalt tölcsér (javasolt a lapos aljú tölcsér, mert a sütésnél ezzel könnyebb bánni)

Citromos krémhez

  • 22 dkg cukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 34 dkg vaj, szobahőmérsékletű
  • 4 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk vanília aroma

Csokoládé krémhez
  • 11 dkg cukor
  • 1 ek kukorica szirup/méz
  • 2 ek víz
  • 2 dl tejszín
  • 22 dkg étcsokoládé, apróra vágva
  • 22 dkg vaj, szobahőmérsékletű

  • Lekvár, valamilyen pikáns ízben, meggy, málna, ribizli ..


Elkészítés:

Tészta:
Szitáljuk át a lisztet, keverjük össze a sütőporral és a sóval.
Egy másik edényben keverjük el a tojásfehérjéket a tejjel. Adjunk hozzá cukrot és a citrom héját, majd a vajat. Elektromos keverővel 3-4 perc alatt keverjük át.
Ha olyan a keverőnk, akkor folyamatos keverés üzem alatt adagoljuk a hozzávalókat a következő sorrendben:
Adjuk hozzá a citrom aromát,
a lisztes keverék harmad részét,
aztán a tejes keverék felét,
majd a megmaradt lisztes rész felét,
aztán a tejes keverék maradékát,
végül a lisztes keverék maradékát.
Ha már minden benne van, keverjük további 2 percig.

A tészta egyharmadát kanalazzuk egy zacskóba, aminek a végére vágtunk egy kis nyílást.
A tölcséreket állítsuk bele muffin forma üregeibe.
Töltsük fel a fagylalt tölcséreket a tésztával kb. 2/3 ig.
Vajazzunk ki 2 db 15 cm-es kerek tortaformát, az aljukat zsírpapírral is béleljük ki.
Osszuk ketté a maradék tésztát a kerek tortaformákba.
Előmelegített 175°C-os sütőben süssük a tölcséreket 15-20 percig, a tortákat 20-25 percig (tűpróba!).
Hagyjuk teljesen kihűlni.


Citromos krém:
3-4 percig verje a tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett (elektromos habverő nagyon jó segítség ebben). Majd onnan levéve, még 5 percig, hogy kemény, fényes hab legyen.
Apránként keverjük hozzá a lágy vajat, és verjük további 6-7 percig.
Adjuk hozzá a citromlevet és a vaníliát is.
Az elkészült krémet felhasználásig takarjuk le folpackkal.


Csokoládé krém:
Vágjuk apróra a csokoládét.
Melegítsük fel kis lángon a tejszínt.
Egy másik edényben, nagy lángon, kevergetve, főzzük a cukrot oldódásig a vízben és a kukoricaszirupban/mézben. Ha feloldódott, akkor hagyjuk abba a keverést és főzzük, amíg besötétedik, borostyán színűre.
Öntsük össze a forró tejszínnel, adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét.
Keverjük át, amíg a csoki felolvad, majd hagyjuk 1-2 percig pihenni.
Mixerrel keverjük folyamatosan addig, amíg teljesen kihűl, akkor apránként (keverés mellet) adjuk hozzá részletekben a vajat.
Felhasználásig tartsuk a hűtőszekrényben.


Állítsuk össze a tortát:
Vágjuk a tésztával töltött, megsült tölcséreket hosszában ketté.
Vágjuk félbe a megsült lapokat. Állítsuk össze a tortát.
Tészta, lekvár, citromkrém, tészta, lekvár, citromkrém …
Az egész tortát kívülről is vonjuk be a krémmel, az oldalára nyomjuk rá a felezett tölcséreket, amiket a végén töltsünk meg felváltva a citromos és a csokoládés krémmel.

Forrás: http://vaikai-vanile.blogspot.hu/2012/06/vaikystes-gimtadienio-tortas.html


Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)