(kisméretű torta!)
Hozzávalók
Tésztához
- 28 dkg liszt
- 1 ek sütőpor
- 1/2 tk só
- 3 dl tej
- 4 db tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- 11 dkg vaj, szobahőmérsékletű
- 1/2 teáskanál citrom aroma
- 6 db fagylalt tölcsér (javasolt a lapos aljú tölcsér, mert a sütésnél ezzel könnyebb bánni)
Citromos krémhez
- 22 dkg cukor
- 4 db tojásfehérje
- 34 dkg vaj, szobahőmérsékletű
- 4 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk vanília aroma
Csokoládé krémhez
- 11 dkg cukor
- 1 ek kukorica szirup/méz
- 2 ek víz
- 2 dl tejszín
- 22 dkg étcsokoládé, apróra vágva
- 22 dkg vaj, szobahőmérsékletű
- Lekvár, valamilyen pikáns ízben, meggy, málna, ribizli ..
Elkészítés:
Tészta:
Szitáljuk át a lisztet, keverjük össze a sütőporral és a sóval.
Egy másik edényben keverjük el a tojásfehérjéket a tejjel. Adjunk hozzá cukrot és a citrom héját, majd a vajat. Elektromos keverővel 3-4 perc alatt keverjük át.
Ha olyan a keverőnk, akkor folyamatos keverés üzem alatt adagoljuk a hozzávalókat a következő sorrendben:
Adjuk hozzá a citrom aromát,
a lisztes keverék harmad részét,
aztán a tejes keverék felét,
majd a megmaradt lisztes rész felét,
aztán a tejes keverék maradékát,
végül a lisztes keverék maradékát.
Ha már minden benne van, keverjük további 2 percig.
A tészta egyharmadát kanalazzuk egy zacskóba, aminek a végére vágtunk egy kis nyílást.
A tölcséreket állítsuk bele muffin forma üregeibe.
Töltsük fel a fagylalt tölcséreket a tésztával kb. 2/3 ig.
Vajazzunk ki 2 db 15 cm-es kerek tortaformát, az aljukat zsírpapírral is béleljük ki.
Osszuk ketté a maradék tésztát a kerek tortaformákba.
Előmelegített 175°C-os sütőben süssük a tölcséreket 15-20 percig, a tortákat 20-25 percig (tűpróba!).
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Citromos krém:
3-4 percig verje a tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett (elektromos habverő nagyon jó segítség ebben). Majd onnan levéve, még 5 percig, hogy kemény, fényes hab legyen.
Apránként keverjük hozzá a lágy vajat, és verjük további 6-7 percig.
Adjuk hozzá a citromlevet és a vaníliát is.
Az elkészült krémet felhasználásig takarjuk le folpackkal.
Csokoládé krém:
Vágjuk apróra a csokoládét.
Melegítsük fel kis lángon a tejszínt.
Egy másik edényben, nagy lángon, kevergetve, főzzük a cukrot oldódásig a vízben és a kukoricaszirupban/mézben. Ha feloldódott, akkor hagyjuk abba a keverést és főzzük, amíg besötétedik, borostyán színűre.
Öntsük össze a forró tejszínnel, adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét.
Keverjük át, amíg a csoki felolvad, majd hagyjuk 1-2 percig pihenni.
Mixerrel keverjük folyamatosan addig, amíg teljesen kihűl, akkor apránként (keverés mellet) adjuk hozzá részletekben a vajat.
Felhasználásig tartsuk a hűtőszekrényben.
Állítsuk össze a tortát:
Vágjuk a tésztával töltött, megsült tölcséreket hosszában ketté.
Vágjuk félbe a megsült lapokat. Állítsuk össze a tortát.
Tészta, lekvár, citromkrém, tészta, lekvár, citromkrém …
Az egész tortát kívülről is vonjuk be a krémmel, az oldalára nyomjuk rá a felezett tölcséreket, amiket a végén töltsünk meg felváltva a citromos és a csokoládés krémmel.
Forrás: http://vaikai-vanile.blogspot.hu/2012/06/vaikystes-gimtadienio-tortas.html