A termés eddig igen szerény volt. Na, de tavaly újítottam, ősszel jól megmetszettem, és sok-sok fenyőággal téliesítettem.
Ja, hogy ez nem egy kertes oldal ok.
De, egyrészt nagyon örülök, másrészt meg mindez lehetővé tette, hogy végre már, ennyi év után kereshetek fügés recepteket.
Pl. ez egyből levett a lábamról:
Hozzávalók
- ½ l cukrozatlan mandulás tej
- 4 tojás sárgája
- 16 dkg cukor
- 1 ek liszt
- 1 vanília rúd
- ½ kg füge
- ½ l tejszín
- 15 dkg piskóta vagy mézeskalács
- 2 szál rozmaring
- 1 tojásfehérje
- 3 dkg vaj
Verjük fel a tojásfehérjéket 4 dkg cukorral.
Keverjük a tojások sárgáját habosra a 10dkg cukorral és a vaníliával.
Öntsük hozzá az átszitált lisztet, keverjük át alaposan, majd adjuk hozzá a felvert fehérjés habot.
Öntsük hozzá a mandulatejet, és főzzük alacsony lángon 5 percig, alkalmanként megkeverve.
Hagyjuk kihűlni, majd adjunk hozzá a felvert tejszínhab kétharmadát.
A megmosott és megszárított fügét, vágjuk körülbelül 2-2,5 cm vastag szeletekre.
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, dobjuk rá a finomra vágott rozmaringot, a 2 dkg cukrot és a füge szeleteket, karamellizáljuk 2 percig közepes lángon. Hűtsük ki.
Rétegezzük poharakba a krémet, a darabokra tört piskótát, és a karamellizált fügét.
A tetejét díszítsük a maradék tejszínhabbal, friss fügével.
Kiegészítés
A FB oldal egyik hozzászólása kapcsán felmerült, hogy mit lehet készíteni még fügéből, ami nem jár hőkezeléssel. Ehhez kerestem néhány megoldást.
Néhány recept ötlet nyers fügével :
- Lehet belőle tej shaket készteni, bár ez a recept nem ír fűszerekről, meg lehetne bolondítani: http://www.cocinaitaliana.eu/ricettepag/BEBIDAS/batido%20de%20higos/batido%20de%20higos%20y%20leche%20foto.htm
- Lehet belőle finom rukkolás, diós, kecskesajtos saláta, vinaigrette mártással: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-ensaladas/ensalada-de-higos-queso-de-cabra-y-nueces-con-vinagreta-de-melaza
- Lehet esetleg mozarellás, borsos, diós salátába rétegezni: http://blog.caprichosdecocina.com/2010/09/ensalada-de-higos-y-mozarella.html
- Ha vannak már nagy szemek, amik azért még nem annyira puhák meg lehetne próbálni, befőttnek eltenni, dióval töltve, konyakkal leöntve: http://www.cookaround.com/le-vostre-ricette/marmellate-e-frutta-sotto-vetro/fichi-con-noci-al-brandy
- Ínyencek esküsznek rá, hogy a füge és a sonka találkozása is páratlan, hát, ahogy kinéz az alapján csak jó lehet: http://blog.giallozafferano.it/cookingiulia/tag/ricetta-aperitivo-prosciutto-e-fichi
- Vagy ha levágjuk a kalapját, kikaparjuk a húsát, lehet mascarponéval tölteni: http://mujer.starmedia.com/cocina/recetas/receta-higos-con-queso.html
- Ez pedig egy isteni füge fagyi: http://mezeselet.blogspot.hu/2012/06/fugefagylalt.html