7/31/2013

Étcsokoládé torta, szederrel és mogyorós grillázzsal

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók
Töltelék

  • 7 dl tejszín
  • 70 dkg étcsokoládé, apróra vágva
Tészta
  • 25 dkg liszt
  • 1 ek kakaópor
  • csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg hideg vaj, kockákra vágva
  • 2-3 evőkanál jeges víz
Mogyoró grillázs
  • 23 dkg törökmogyoró
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek víz
Tálaláshoz
  • 2 csésze friss szeder
  • 2 dl tejszín

Elkészítés
Töltelék
Melegítsük fel a tejszínt nagyon forróra, de még pont ne forrjon, adjuk hozzá a csokoládé darabokat. Teljesen oldódjanak el benne, ha a csokoládé darabok nagyon visszahűtötték a tejszínt, akkor lehet, hogy egy kis melegítésre a tökéletes olvadás miatt még szükség lesz.
Habverővel keverjük egynemű, sima, habos, krémes állagúra. Tegyük hidegre 15 percre. (Újra habosításra még szükség lehet, mikor kivesszük.)

Tészta
Keverjük össze robotgépben morzsás állagúra a lisztet a kakaóval, sóval, cukorral és a vajjal.
Lassan adjunk hozzá jeges vizet, hogy a keverék egy csomóba összeálljon. Tegyük a tésztát letakarva a hűtőszekrénybe fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír között akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni egy 26 cm-es kerek piteforma alját és oldalát, és tegyük a fagyasztóba 15 percre.
Amíg a tészta hűl, vágjuk ki a formánál kicsivel nagyobb kört a zsírpapírból a vaksütéshez.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, gyorsan tegyük rá a papírt, amire szórjunk száraz babot, vagy lencsét. Ezzel megakadályozva, hogy a tészta sütés közben elfoglalja a töltelék helyét.
Süssük 12 percig, majd vegyük ki a papírt és a babot (súlyt) és süssük további 10 percig.
Mikor kész hagyjuk 15 percig hűlni, akkor töltsük meg a csokoládés töltelékkel, és hagyjuk még 15 percig pihenni mielőtt minimum 6 órára betennénk a hűtőszekrénybe.
Díszítsük szederrel és grillázzsal, tálaljuk tejszínhabbal, extra adag gyümölccsel és vanília fagylalttal.

Mogyorós grillázs
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, tegyük a mogyorót egy tepsibe, és süssük 10 percet. Dörzsöljük le alaposan a héját egy rongy segítségével.
Készítsünk elő egy tepsit vagy egy tálcát, amire majd a forró karamellt önteni fogjuk, zsírpapírral (szilikonos a legjobb) béleljük ki, szórjuk rá a mogyorót.
Közepes lángon karamellizáljuk a cukrot és a vizet, nem kell kevergetni, de magára hagyni sem lehet.
Mikor már gyönyörű aranyszínű, akkor nagyon óvatosan csurgassuk a karamellt a mogyorókra.
Ha teljesen kihűlt egy erős zacskóban egy sodrófa segítségével (vagy turmixgépben) törjük kívánt méretűre.




Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)