Az első chiffon tortát 1927-ben Harry Baker alkotta meg. 20 évig őrizte a receptjét.
A schiffon krémek rendkívül könnyűek, habosak.
Ez a recept egy fantasztikus szedres variáció.
Hozzávalók
Kéreg
- 17 dkg keksz
- 4 ek vaj olvasztott
Töltelék
- 2 evőkanál víz
- 1,5 tk zselatin
- 45 dkg szeder
- 10 dkg cukor
- 1 tk reszelt lime héj
- 1 ek frissen facsart lime lé
- csipet só
- 3 db tojásfehérje, szobahőmérsékletű
Díszítés
- 1,2 dl tejszín
- 1 ek cukor
- 7 dkg szeder (mintegy 1/3 csésze)
Elkészítés
Tészta
A morzsává darált kekszet keverjük össze az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk erősen egy 22 cm-es piteforma aljába, és oldalára.
Süssük 10 percig 160°C-ra előmelegített sütőben, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Töltelék
A szedret a cukor felével, a csipet sóval, lime levével és héjával kis lángon főzzük pépesre közepes lángon, majd vegyük vissza a hőfokot és kicsit sűrítsük be (kb. 10 perc).
Szitán, szűrön passzírozzuk át, és azonnal keverjük hozzá a zselatinnal összekevert vizet.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Verjük kemény, fényes habbá a tojásfehérjéket a cukorral.
Habverővel óvatosan keverjük a szedres keverékhez először a fehérje hab felét, majd a másik felét.
Töltsük be a formába, és tegyük minimum 1 órára a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt díszítsük a cukorral felvert tejszínhabbal, és szederrel.
Forrás: http://www.chow.com/recipes/30424-blackberry-chiffon-pie