Az édes és a savanyú mámorító találkozása egy süteményben.
Hozzávalók
Tészta
- 5 tojás sárgája
- 18 dkg cukor
- 3 evőkanál tej
- 25 dkg margarin
- 35 dkg liszt
- ½ kg piros ribizli
- 5 tojás fehérje
- 30 dkg cukor
A tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk a cukorral, hozzákeverjük először a tejet, majd a lágy margarint és a lisztet, kinyújtjuk. 30 x 40 cm-es nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180°C-ra előmelegített sütőben kisütjük.
Amíg a tészta sül előkészítünk egy edényt a tűzre, aminek az alján vizet melegítünk, és ami kompatibilis lesz azzal, amiben a tojásfehérjéket habbá verjük. Erre azért van szükség, mert a fehérjéket úgy kell habbá verni, hogy félúton a habverést a vízgőz felett folytatjuk.
A tojások fehérjét félig habbá verjük, a fele (15 dkg), lassan hozzáadagolt cukorral. Ezen a ponton áttesszük vízgőzre és a maradék cukrot is hozzáadva fényes, kemény habbá verjük Ez akár negyed óráig is tarthat.
A forró tésztára rászórjuk a megmosott, lecsepegtetett ribizlit (fagyasztott is jó).
Rákanalazzuk a tetejére a habot és 100-120 °C-os sütőben ropogósra szárítjuk.