Hozzávalók (16 db)
- 2,5 dl tej
- 3 ek vaj
- 3 ek méz
- 2,5 dl meleg víz (40 – 43°C)
- 1 zacskó porélesztő (7 g)
- 2 ek kukoricaliszt
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál só
Az élesztőt szórjuk bele a meleg vízbe, egyet keverjük rajta és tegyük félre tíz percre, hogy kis hab képződjön a tetején. ( Fontos, hogy az élesztőt ne forró vízbe szórjuk, tartsuk be az utasítást, mert különben megöljük az élesztő gombákat!)
Melegítsük össze kis lángon a tejet, a vajat és a mézet, de csak addig, amíg a vaj megolvad. Hagyjuk kicsit kihűlni.
Keverjük össze az élesztős és a tejes keveréket.
Egy nagy tálba, szitáljunk kb. 40 dkg lisztet és keverjük hozzá az élesztős keveréket.
Adjuk hozzá a maradék lisztet és a sót. Keverjük, amíg összeáll. Lisztezett gyúródeszkán kb. 3 percig, gyúrjuk ki a tésztát, enyhén rugalmas lesz a végeredmény.
Hagyjuk 5 percet pihenni.
Amíg a tészta pihen, előkészítjük a tepsiket. Két tepsire lesz szükségünk, amiket kibélelünk zsírpapírral és megszórjuk kukoricaliszttel.
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát 1 - 1, 3 cm vastagságúra.
Egy pohárral, vagy egy nagy pogácsaszaggatóval vágjunk ki a köröket a tésztából. Ne forgassuk a kiszúrót! Csak nyomjuk le, úgy szúrjuk ki a tésztából a formát!
Óvatosan tegyük le őket az előkészített sütőlapra és szórjuk meg a tetejüket kukoricaliszttel. Takarjuk le egy száraz, könnyű ruhával, és meleg helyen hagyjuk kelni 45 percig, vagy amíg a duplájukra nőnek.
A kukoricaliszt adja ennek a muffinnak a jellegzetességét, ki lehet hagyni persze, de pont ez benne az érdekes.
Melegítsünk meg közepes/alacsony lángon előre egy serpenyőt, zsír nélkül!
Óvatosan nyúljunk a muffinok alá kézzel, és rázzuk le a felesleges kukoricalisztet. A szelídség kulcsfontosságú!
Helyezzünk le annyi muffint a serpenyőbe, hogy ne érjenek össze. Vegyük vissza a lángot kicsire és süssük 8 percig az egyik oldalon, majd 8 percig a másikon. Tegyük őket egy rácsra kihűlni.
Recept: http://myfairbaking.blogspot.hu/2012/12/homemade-english-muffins.html
Kész a muffin, jöhet a belevaló?
Közepes lángon melegítsünk fel egy serpenyőt, adjunk hozzá egy kis vajat. Melegítsük át a 1-2 perc alatt a muffinokat.
És most jöjjön a nagy titok! A tojások egyszerre sülnek és párolódnak is!
A lenti forrás linken, a képeken is látható, hogy a tojást egy szilikon gyűrűben süti, hogy formában maradjon, úgy hogy mikor a gyűrűbe beleüti, direkt kilukasztja a sárgáját!
Akkor összefoglalva a tojássütést:
Fél percig sül kiolajozott serpenyőben, szilikon gyűrűben, kilukasztott sárgájával tojás, amikor 1 tk vizet kell a forma mellé önteni, letakarni egy fedővel és készre sütni (1-2 perc).
Tegyük az így elkészített tojásokat egy szelet sajttal és egy szelet kicsit felmelegített/megsült sonkával a félbevágott muffinokba.
Recept: http://foodfamilyfinds.com/copycat-recipe-mcdonalds-egg-mcmuffin-made-easy-at-home/