Hozzávalók
- 1,5 kg padlizsán
- 70 dkg paradicsom
- 30 dkg mozzarella
- 10 dkg parmezán
- fokhagyma
- olívaolaj
- bazsalikom
Hámozott, magozott, kockára vágott paradicsomot adunk hozzá, megsózzuk. (Ha a paradicsom nagyon savanyú lehet picike cukorral kompenzálni.)
A paradicsomot keverés közben szétnyomkodjuk, apróra tépdesett friss bazsalikom levelet adunk hozzá, kis lángon kicsit besűrítjük. A kész mártást ízlés kérdése, hogy hagyjuk így darabosan, vagy átpasszírozzuk.
A padlizsánokat hosszában ½ cm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, kb. fél órát állni hagyjuk.
A lemosott és szárazra törölt szeleteket lisztben megforgatjuk, és olívaolajon aranyszínűre sütjük.
Egy nem túl magas falú vas tepsit/tálat bedörzsölünk fokhagymával és kikenjük olívaolajjal. Rátesszük az első réteg sült padlizsánt, egy kevés paradicsommártást kanalazunk rá, erre vékonyra szeletelt mozzarellát teszünk és meghintjük reszelt parmezánnal.
A rétegzést 6-7 cm magasságig ismételjük. A tetejére padlizsán kerüljön, amit parmezánnal hintünk meg.
180-200 ºC-on 20-30 percig sütjük. Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.