A hozzá szükséges omlós pite tészta receptek nagy többsége nem tartalmaz tojást, legfeljebb kívülről kenik be a tésztát vele, de ez a recept igen. Szóval, ha valaki tojás allergiás, az tudjon róla, hogy a legtöbb ehhez szükséges tészta tojásmentes.
A tészta a nedves töltelék ellenére is ropogós és ízletes marad. Hűtőszekrényben néhány napig, mélyhűtőben egy hónapig is tárolható.
Tészta hozzávalói
- 35 dkg liszt
- csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 25 dkg jéghideg vaj, apró kockákra vágva
- 1 tojás sárgája
- 3-6 evőkanál jéghideg víz
Keverjük össze a lisztet a sóval és a cukorral.
Adjuk hozzá a kis kockára vágott vajat, és morzsoljuk a lehető leggyorsabban össze, hogy ne melegedjen fel a kezünktől. (A kezünket, érdemes előtte rövid időre hideg víz alatt lehűteni.)
Vagy láttam olyan szakácsot is, aki egy késsel, mintha zöldfűszert aprítana vágta morzsásra össze a lisztet a vajjal, és csak a legvégén nyúlt kézzel hozzá.
Húzzuk össze a vajas morzsát és a közepébe tegyük a sárgáját és 1-2 ek hideg vizet. Keverjük össze gyorsan, ha szükséges, adjunk hozzá még vizet. Osszuk két felé, és fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe minimum fél órára.
A tészta készülhet édesen, bármilyen idény gyümölccsel, ami alá pisztácia paszta (lásd a receptet lentebb) vagy egyszerűen tejföl, vagy mascarpone is kerülhet, de készülhet sósan is, hús vagy zöldség töltelékkel.
A fele tésztából a képen látható mini galettek tölteléke a következő:
Cseresznyés, sárgabarackos
Hozzávalók
- 1 marék kimagozott cseresznye
- 2-3 db kimagozott sárgabarack
- 2 ek cukor
- 1 tk kukoricaliszt
- 1 ek narancslé
A cukrot, a kukoricalisztet és a narancslét keverjük össze.
A tésztát (a fenti tészta adag fele!) vágjuk négy darabra és formázzunk belőlük 16-18 cm átmérőjű köröket. Helyezzük őket zsírpapírral bélelt tepsire és tegyünk a közepükre a gyümölcsből úgy, hogy maradjon a szélén üresen a tészta. Tegyük rá a cukros, narancslés keveréket, hajtsuk vissza a széleit a töltelékre és tegyük a hűtőbe 20-30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180° C-ra, és süssük 30-40 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Forrás: http://sunshineskitchen.com/en/summer-galettes-2
2014.július 24-én kiegészítve:
Pisztácia paszta
- 50 g pisztácia (natur)
- 50 g porcukor
- 1 tojásfehérje
- 1 tk kukoricaliszt
- 1/2 tk vaníliás cukor
Tegyük a pisztáciát a porcukorral és kukoricaliszttel késes robotgépbe, vágjuk apróra. Adjuk hozzá a tojásfehérjét és a vaníliát, keverjük tovább amíg masszává áll össze.
Kenjük a tésztára (a szélén hagyjuk szabadon, ahol majd visszahajtjuk), helyezzük rá a gyümölcsöt pl barack.
Kenjük a tésztára (a szélén hagyjuk szabadon, ahol majd visszahajtjuk), helyezzük rá a gyümölcsöt pl barack.