A legtökéletesebb lekvár kombináció (itthon nálunk) a málna-ribizli-meggy lekvár, még a férjem Nagymamájától tanultam.
De nem telik el év, hogy sütemény tölteléket, vagy aszalt meggyet ne gyömöszöljek a befőttes üvegekbe.
Az utóbbi évek tradicionális receptjei mellé becsatlakoztak a chilis, vagy a csokoládés variációk is.
Hozzávalók
- 1 kg meggy
- 40/50 dkg cukor
- 10 dkg keserű csokoládé, lehetőség szerint minél nagyobb kakaó tartalommal
- 3:1 zselésítő
- ½ - 1 dl rum
A kimagozott meggyet felrakjuk főni, és kb. 15 perc után egy merülő mixerrel összetörjük.
Először a zselésítőt majd 1-2 perc főzés után a cukrot is hozzákeverjük.
10 percig lassú tűzön forraljuk, majd belerakjuk az előzőleg kockára vágott csokoládét és a rumot.
A forró gyümölcsben egy-két keverés és máris elolvadnak a csokoládé kockák, már adagolható is a csírátlanított üvegekbe.
Fejjel lefelé fordítva, jól bebugyolálva pihentetjük száraz dunsztban, míg ki nem hűl.