7/21/2013

Svéd almatorta

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Abban az időben, amikor elkezdtem sütni-főzni volt egy kedvenc újságom. Ki nem hagytam volna a Mester Kukta egy példányát sem.
Ez a recept 21 éve jelent meg, és minden almaszezon kezdetét jelenti nálunk. (A kép is azért ilyen retro mert az újságból származik.)

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
Tésztához
  • 30 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj
  • 9 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 1/2 cs vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja

Töltelékhez
  • 1 kg érett alma
  • fél citrom leve
  • 4 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1-1 csipet fahéj, és őrölt szegfűszeg
  • 5 cl rum


  • 8 dkg sárgabaracklekvár (megkenni a lapot)

  • 3 tojásfehérje
  • pár csepp citromlé, hogy igazán kemény lehessen a hab
  • 10 dkg finom kristálycukor
  • kevés porcukor meghinteni

A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd kb. fél óráig hideg helyen pihentetjük. Ez egy omlós tészta, igyekezzünk minél gyorsabban összeállítani, hogy ne melegedjen fel.

Az almákat pucoljuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházát és szeleteljük vékonyra. A citromlével, vajjal, mazsolával, cukorral, vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel kis lángon pároljuk puhára.
Ha kész, akkor keverjük bele a rumot és tegyük félre hűlni.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből és osszuk kétfelé.
Az egyik felét a kerek tortaforma nagyságára nyújtjuk. A sütőforma aljára nincs szükségünk, csak a karimára, ez alá a forma alá méretre vágott sütőpapírral rátesszük a tésztát egy gáztepsire.
A gáztepsi kitöltetlen területére pedig még oda fog mellé férni a maradék tészta, amit téglalap alakúra nyújtunk, ez alá már nem kell sütőpapír.
Előmelegített 210°C-os sütőben, 20 perc alatt aranysárgára sütjük, hagyjuk kihűlni.
A kerek lapról leemeljük a karimát, kivesszük alóla a papírt, de a gáztepsin maradhat, mert még vissza fog kerülni a sütőbe!
A másik, a téglalap alakú tésztát pedig összemorzsoljuk.

A lekvárt felforrósítjuk és megkenjük vele a tortalapot, erre rászórjuk a morzsa felét, és ráhalmozzuk a képen látható módon az almás tölteléket. A maradék morzsával megszórjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, bevonjuk vele a tortát, és egy kés segítségével hullámmintát formázunk belőle. A tetejét meghintjük porcukorral, és előmelegített sütőben 210°C-on kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, és még melegen tálaljuk.



Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)