Abban az időben, amikor elkezdtem sütni-főzni volt egy kedvenc újságom. Ki nem hagytam volna a Mester Kukta egy példányát sem.
Ez a recept 21 éve jelent meg, és minden almaszezon kezdetét jelenti nálunk. (A kép is azért ilyen retro mert az újságból származik.)
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
Tésztához
- 30 dkg rétesliszt
- 20 dkg vaj
- 9 dkg porcukor
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- csipet só
- 1/2 cs vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
Töltelékhez
- 1 kg érett alma
- fél citrom leve
- 4 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 1 cs vaníliás cukor
- 1-1 csipet fahéj, és őrölt szegfűszeg
- 5 cl rum
- 8 dkg sárgabaracklekvár (megkenni a lapot)
- 3 tojásfehérje
- pár csepp citromlé, hogy igazán kemény lehessen a hab
- 10 dkg finom kristálycukor
- kevés porcukor meghinteni
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd kb. fél óráig hideg helyen pihentetjük. Ez egy omlós tészta, igyekezzünk minél gyorsabban összeállítani, hogy ne melegedjen fel.
Az almákat pucoljuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházát és szeleteljük vékonyra. A citromlével, vajjal, mazsolával, cukorral, vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel kis lángon pároljuk puhára.
Ha kész, akkor keverjük bele a rumot és tegyük félre hűlni.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből és osszuk kétfelé.
Az egyik felét a kerek tortaforma nagyságára nyújtjuk. A sütőforma aljára nincs szükségünk, csak a karimára, ez alá a forma alá méretre vágott sütőpapírral rátesszük a tésztát egy gáztepsire.
A gáztepsi kitöltetlen területére pedig még oda fog mellé férni a maradék tészta, amit téglalap alakúra nyújtunk, ez alá már nem kell sütőpapír.
Előmelegített 210°C-os sütőben, 20 perc alatt aranysárgára sütjük, hagyjuk kihűlni.
A kerek lapról leemeljük a karimát, kivesszük alóla a papírt, de a gáztepsin maradhat, mert még vissza fog kerülni a sütőbe!
A másik, a téglalap alakú tésztát pedig összemorzsoljuk.
A lekvárt felforrósítjuk és megkenjük vele a tortalapot, erre rászórjuk a morzsa felét, és ráhalmozzuk a képen látható módon az almás tölteléket. A maradék morzsával megszórjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, bevonjuk vele a tortát, és egy kés segítségével hullámmintát formázunk belőle. A tetejét meghintjük porcukorral, és előmelegített sütőben 210°C-on kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, és még melegen tálaljuk.