Spanyol desszert, variációs lehetőségekkel.
Hozok is példákat, de először a kiindulási alap:
Hozzávalók
- 5 dl tej
- 7 dkg étkezési keményítő (kukorica)
- 7,5 dkg cukor
- 1 ek vanília aroma
- tojás
- liszt
- fahéj cukorral keverve
Vegyünk ki a tej mennyiségéből egy pohárkával, amit keverjünk simára a keményítővel.
A maradék tejet forraljuk fel, lassan csurgassuk hozzá a keményítős tejet, a vaníliát.
Folyamatos keverés közben, sűrítsük be.
Öntsük vajjal kikent tepsibe, hagyjuk kihűlni.
Vágjuk fel kockára, panírozzuk lisztbe és a tojásba.
Süssük aranybarnára forró olajban. (Megoszlanak a vélemények, van aki szerint a napraforgó olaj a jó, van aki az olívára esküszik.)
Csepegtessük le, és forgassuk meg fahéjas cukorban.
Variációk:
- Forraljuk fel a tejet (amiből már vettünk ki a keményítős keverékhez) fahéj darabkával, vagy citromhéjjal, vagy/és narancshéjjal. Vegyük le a tűzről, hagyjuk néhány órát pihenni, hogy a tej átvegye az ízeket, majd szűrjük le és ismét forraljuk fel, folytassuk a már ismert módon az elkészítést.
- Ha kakaós ízre vágyunk, vegyünk ki egy másik pohárka tejet is a fél literből, és ezt keverjük simára 6 dkg kakaóporral, majd öntsük a többihez és forraljuk fel, folytassuk a már ismert módon az elkészítést.
- A tej egy részét helyettesítsük kókusztejjel, és adjunk hozzá 2 ek kókusz reszeléket, folytassuk a már ismert módon az elkészítést.
Forrás: http://kanelaylimon.blogspot.hu/2011/03/leche-frita-3-versiones.html