10/18/2013

Francia hagymatorta

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Kéreg

  • 250 dkg liszt 
  • csipet só
  • 11 dkg vaj, hidegen, kockákra vágva
  • 3 ek hideg víz

Töltelék
  • kb. 65-70 dkg hagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1/2 tk só
  • csipet cukor
  • 2,5 dl húsleves/erőleves
  • 2 tk konyak, brandy vagy vermut (opcionális)
  • fekete bors, frissen őrölve
  • 6 dkg reszelt Gruyere, Comte vagy svájci sajt
  • 1 db tojás
  • 1,2 dl tejszín

Tészta elkészítése
Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval, majd morzsoljuk össze a vajjal. Egyszerűbb, ha a keverést géppel végezzük, az állaga először zsemlemorzsa szerű lesz. Kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet, míg egy nagy golyóvá áll össze.
Vajazzunk ki egy 22 cm-es pite formát.
Két folpack réteg között nyújtsuk ki a tésztát kb. 28 cm nagyságúra. Húzzuk le a felső réteget és fordítsuk bele a tésztát a formába, majd húzzuk le róla a másik réteget is.
Nyomkodjuk bele a tésztát a formába, a szélén hagyjuk egy kicsit hosszabbra, mert sülés közben úgyis összemegy.
Tegyük 15 percre a fagyasztóba.

200 °C fokos sütőben vaksütéssel süssük 1-14 percig. Akkor vegyük ki a papírt a súlyokkal és toljuk vissza további 5-7 percre, amíg a széle világos, aranysárga lesz.

Hagymás töltelék elkészítése:
A töltelékhez olvasszuk fel a vajat és az olívaolajat közepes lángon, egy nagy serpenyőben.
Dobjuk rá a vékony szeletekre vágott hagymát, csökkentsük a hőfokot, és fedjük le az edényt.
15 perc párolás után vegyük le róla a fedőt, keverjük hozzá a sót és a cukrot, karamellizáljuk a hagymát 10-15 perc alatt sötét aranyszínűre.
Öntsük rá a konyakot, és a húslét emeljük fel a hőfokot és folyamatosan kevergetve pároljunk le róla minden nedvességet. Egyfolytában kapargassuk fel a lesülő hagymadarabokat a fazék aljáról. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hűtsük le, minimum kézmelegre.
A tojást keverjük össze a tejszínnel, és keverjük a langyos hagymához.
Öntsük az előkészített tésztába a tölteléket (optimális esetben ½ cm-re lesz a peremtől) szórjuk meg reszelt sajttal és süssük 25-30 percig, előmelegített 200°C hőmérsékletű sütőben, tűpróbáig.
Tálaljuk melegen, salátával.

Forrás: http://smittenkitchen.com/blog/2013/03/french-onion-tart-uk-cookbook-release/



Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)