Kéreg
- 250 dkg liszt
- csipet só
- 11 dkg vaj, hidegen, kockákra vágva
- 3 ek hideg víz
Töltelék
- kb. 65-70 dkg hagyma
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1/2 tk só
- csipet cukor
- 2,5 dl húsleves/erőleves
- 2 tk konyak, brandy vagy vermut (opcionális)
- fekete bors, frissen őrölve
- 6 dkg reszelt Gruyere, Comte vagy svájci sajt
- 1 db tojás
- 1,2 dl tejszín
Tészta elkészítése
Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval, majd morzsoljuk össze a vajjal. Egyszerűbb, ha a keverést géppel végezzük, az állaga először zsemlemorzsa szerű lesz. Kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet, míg egy nagy golyóvá áll össze.
Vajazzunk ki egy 22 cm-es pite formát.
Két folpack réteg között nyújtsuk ki a tésztát kb. 28 cm nagyságúra. Húzzuk le a felső réteget és fordítsuk bele a tésztát a formába, majd húzzuk le róla a másik réteget is.
Nyomkodjuk bele a tésztát a formába, a szélén hagyjuk egy kicsit hosszabbra, mert sülés közben úgyis összemegy.
Tegyük 15 percre a fagyasztóba.
200 °C fokos sütőben vaksütéssel süssük 1-14 percig. Akkor vegyük ki a papírt a súlyokkal és toljuk vissza további 5-7 percre, amíg a széle világos, aranysárga lesz.
Hagymás töltelék elkészítése:
A töltelékhez olvasszuk fel a vajat és az olívaolajat közepes lángon, egy nagy serpenyőben.
Dobjuk rá a vékony szeletekre vágott hagymát, csökkentsük a hőfokot, és fedjük le az edényt.
15 perc párolás után vegyük le róla a fedőt, keverjük hozzá a sót és a cukrot, karamellizáljuk a hagymát 10-15 perc alatt sötét aranyszínűre.
Öntsük rá a konyakot, és a húslét emeljük fel a hőfokot és folyamatosan kevergetve pároljunk le róla minden nedvességet. Egyfolytában kapargassuk fel a lesülő hagymadarabokat a fazék aljáról. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hűtsük le, minimum kézmelegre.
A tojást keverjük össze a tejszínnel, és keverjük a langyos hagymához.
Öntsük az előkészített tésztába a tölteléket (optimális esetben ½ cm-re lesz a peremtől) szórjuk meg reszelt sajttal és süssük 25-30 percig, előmelegített 200°C hőmérsékletű sütőben, tűpróbáig.
Tálaljuk melegen, salátával.
Forrás: http://smittenkitchen.com/blog/2013/03/french-onion-tart-uk-cookbook-release/