Hozzávalók
- 4 alma
- 2 lap leveles tészta
Karamellhez
- 15 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 15 dkg cukor
- 3 db tojás sárgája
- 1 vaníliarúd
- 3 dkg kukoricakeményítő (2 ek)
- egy marék dió apróra vágva, (opcionális:megpirítva)
A megmosott, kicsumázott almákat süssük 180°C hőmérsékleten 25 percig, tegyünk be mellé a sütőbe fél pohár vizet.
A töltelékhez áztassuk be 1 órára vízbe, az előzetesen átválogatott és leöblített mazsolát, majd csepegtessük le.
A tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral, kaparjuk bele a vaníliarúd magjait.
Kevés tejben keverjük csomómentesre a keményítőt.
A maradék tejet és tejszínt öntsük össze, adjuk hozzá a sárgájás keveréket, majd a keményítőset is. Kis lángon, folyamatos keverés közben sűrítsük be. Ha kész keverjük hozzá a megduzzadt mazsolát, és a diót.
Kanalazzuk a tölteléket az alma belsejébe.
A tészta lapokat vágjuk félbe, így kapunk 4 darabot, mindegyik almára egyet. Pite vágóval formáljuk meg a rácsmintát.
Zsírpapírból gyúrjunk 4 db az almáknál kicsivel nagyobb méretű labdát, tegyük őket egy tepsire, és terítsük rá a tésztát. Előmelegített sütőben 200°C hőmérsékleten süssük 15 percig. Hagyjuk a kihűlni, majd távolítsuk el a belsejéből a papírgolyót.
A cukrot keverés nélkül (csak forgassuk a serpenyőt, ne nyúljunk bele semmivel) karamellizáljuk aranybarnára.
Ha kész azonnal - egy hőálló süteményecset segítségével - kenjük a kisült tésztarácsra.
Tálaláskor a megtöltött almákat börtönözzük be a tésztaráccsal.
CC tipp: készíthetjük a tölteléket hidegen kikeverhető pudingporból is.
Forrás: http://www.larecetadelafelicidad.com/en/2012/06/baked-apples-filled-with-custard-and-nuts.html