A cukros, narancsos vaj ellenállhatatlan karamell réteggé sül a tésztán!
Hozzávalók
Tészta (24 db)
- 0,5 dl langyos víz
- 1 ek élesztőpor
- 3 db tojás
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 55 – 60 dkg liszt
Egy nagy keverő tálban keverjük össze a tojásokat, a cukrot és sót.
A kis lángon felolvasztott vajat vegyük le a tűzről és adjuk hozzá tejet. Kicsit keverjünk rajta, hogy lehűljön mielőtt lassan, adagolva hozzáöntjük a tojásos keveréket.
Adjuk hozzá az élesztős vizet is, és a lisztet (de nem egyszerre, hanem részletekben, közben mindig újra átkeverve).
A megadott mennyiségnél több lisztre nem lesz szükség, a tészta kicsit ragadós állagú.
Fedjük le a tésztát fóliával, és egy éjszakára tegyük pihenni a hűtőszekrénybe.
Töltelék
- 10 dkg vaj, olvasztva
- 20 dkg cukor
- 0,5 narancs frissen facsart leve
- 1 narancs héja
Vajazzunk ki 2 db 12-es muffin sütőformát.
Nyújtsunk lisztezett felületen egy 30 x 50 cm nagyságú téglalapot a hűtőszekrényből kivett tésztából.
Kenjük rá a híg krémet, ami a hideg tésztán megdermed, és így könnyű vele bánni. A tészta szélétől kb. 1 cm távolságot hagyjunk szabadon.
Tegyük a tekercseket a muffin sütőbe, és hagyjuk meleg helyen kétszeresére nőni.
Süssük előmelegített 190 °C hőmérsékletű sütőben kb. 15 perc alatt, aranybarnára.
Ha kész azonnal vegyük ki, és fordítsuk át a tésztát zsírpapírral bélelt lapra, hogy a sülés közben az aljára folyó cukros, narancsos lé rá tudjon csurogni a tekercsekre.
Forrás: http://www.simplysogood.com/2011/11/orange-rolls.html