Volt 4 felesleges tojásfehérjém. Gondoltam csinálok belőle Pavlovát, de nem volt itthon gyümölcs, így aztán eszembe jutott ez a recept.
Nálunk most fogyott el, csak a mennyiségre volt panasz.
Hozzávalók
- 25 dkg porcukor
- 3 tk kávépor (finom, por állagú)
- 4 tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
- csipet só
- 2 tk kukoricakeményítő
- 1 tk citromlé
- 3 dl habtejszín, hideg
- 1 tk kakaó
Keverjük össze a cukrot, a kávét, a keményítőt.
Csipet sóval kezdjük el a fehérjét habbá verni, közben kanalazzuk bele több részletben a cukros keveréket, és a vége felé a citromlevet is.
Zsírpapírral bélelt sütőlapra halmozzuk fel egy kupacba, alakítsunk ki belőle egy kb. 22 cm átmérőjű kört.
Tegyük 180 °C hőmérsékletűre előmelegített sütőbe, és azonnal vegyük vissza a hőfokot 150°C-ra.
1 óra alatt sül készre, a külseje, kemény és ropogós, a belseje puha, a mályva cukorhoz hasonló állagú.
Hagyjuk a sütőben, félig nyitott ajtóval kihűlni. Nem érdemes akkor se kétségbe esni ha a teteje megtörik, a hab majd jótékonyan elrejti ezt a kis szépséghibát.
A felvert tejszínhabot halmozzuk a tetejére, szitáljunk rá kakaóport.
Forrás: http://saharisha.livejournal.com/25866.html