Finom, édes, őszi reggeli,
ködös vasárnap reggelekre, borongós délutánokra.
Hozzávalók
- 25 dkg körte (kb.3 db), nem túlérett, kemény
- 19 dkg liszt
- 5 dkg kristálycukor (+ 1,5 ek a tetejére szórni)
- 1, 5 tk (8 g) sütőpor
- csipet só
- 8,5 dkg hideg vaj, kis kockákra vágva
- 60 ml tejszín
- 8,5 dkg csokoládé (ét), apróra vágva
- 2 db tojás (1 a tésztába, 1 a mázhoz)
Pucoljuk meg a körtét és vágjuk fel kockára.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, terítsük rá a körte darabokat, és 190°C hőmérsékletű sütőben, süssük kb. 20 percig, míg a felülete száraz tapintású, a szélek enyhén megpirultak. Vegyük ki, a körtéket hagyjuk langyosra hűlni, a tepsibe tegyünk egy tiszta papírt.
Az átszitált lisztet, a sütőporral, a cukorral és a sóval keverjük össze.
Adjuk hozzá a lehűtött körte darabokat, a vaj kockákat, a tejszínt, és 1 db tojás.
Robotgéppel keverjük össze, de ne folyamatos keveréssel, csak addig, amíg összeáll.
Adjuk hozzá a csokoládét darabokra, és keverjük 5 másodpercig.
Lisztezett lapon nyújtsuk 15 centiméter átmérőjű kerek formára, amit vágjunk el 6 cikkre.
Tegyük őket a tepsiben kb. 5 cm távolsága egymástól.
1 tojást keverjünk össze 1 tk vízzel, egy kis csipet sóval, és kenjük meg a tészta tetejét, majd szórjuk meg őket a cukorral.
Kb. 30 perc alatt sül aranybarnára.
Forrás: http://smittenkitchen.com/blog/2012/10/roasted-pear-and-chocolate-chunk-scones