Egyiptomi torta
Tészta
- 3 lapra van szükségünk, mindegyik, a következő hozzávalókból készül:
- 2 db tojásfehérje
- 2 ek cukor
- 1/2 ek liszt
- 4 dkg őrölt mogyoró
A tojásfehérjét verjük habbá a cukorral. Fokozatosan adjuk hozzá az átszitált lisztet és a darált mogyorót.
Süssük meg egymás után a lapokat, kivajazott, 20 cm átmérőjű kerek torta formában, előmelegített sütőben 170°C-on, 25 percig. Ha már barnulni kezd a széle, vegyük ki! Hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni, mielőtt leszedjük róluk a papírt.
Vaníliás krém
- 10 db tojás sárgája
- 10 ek cukor
- 5, 5 ek liszt
- 2 dkg vaníliás cukor
- 3,4 dl tej
- 17 dkg vaj, szobahőmérsékletű
Mikor már langyosra hűlt adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és keverjük krémesre.
Karamellás krém
- 14 dkg tejszínhab por
- 2 dl tej
- 25 dkg cukor
- 12 dkg pirított, apróra vágott mogyoró
Karamellizáljuk kis lángon a cukrot, öntsük márványlapra/ kiolajozott alufóliára/sütőpapírra.
Ha kihűlt válasszuk le a felületről, tegyük nylon zacskóba, és törjük össze apró darabokra, de ne porrá!
Keverjük a mogyorót és a karamell darabokat a tejszínhabba.
Összeállítás
Tészta, vaníliás krém, karamellás krém, tészta, vaníliás krém… tetején karamellás krém
Úgy osszuk be a vaníliás krémet, hogy jusson a torta szélére is.
Forrás: http://palachinkablog.com/torte-egyptian/