Hozzávalók a karamell réteghez:
- 40 dkg kristálycukor
- ½ l habtejszín (fontos, hogy habtejszín legyen a megfelelő 30-40 % zsírtartalom miatt)
- 2,5 dl könnyű kukorica szirup vagy invert szirup
- 1/2 tk só
- 4 ,5 ek vaj
- nagy csipet só
Vajazzunk ki egy 46 x 33 cm nagyságú lapos tepsit.
Egy nagy fazékban (fontos, hogy nagy legyen, mert térre van szüksége a főzés közben) közepes hőfokon forraljuk fel folyamatos keverés közben a cukrot, a kukorica szirupot , a sót, és a tejszín felét.
Ha a keverék forrni kezd, lassan csorgassuk bele a maradék tejszínt. Ha elég lassan adtuk hozzá, akkor a karamell keverék folyamatosan forrásban marad, nem hűti vissza a hozzáadott tejszín.
Csökkentsük a hőmérsékletet és hagyjuk forrni 5-6 percig keverés nélkül.
Adjuk hozzá egy evőkanalaként a vajat, keverjünk egyet rajta, mindegyik kanál után, hogy elolvadjon.
Hagyjuk forrni, időnként megkeverve közepes/alacsony lángon, amíg a keverék csak eléri 120°C, ez kb. 30-40 perc. Ha túl gyorsan melegedne, vegyük vissza alacsonyabbra a hőfokot. De ha 40 perc alatt nem éri el a kívánt hőmérsékletet, akkor óvatosan emelhetünk a láng erején.
A hőmérsékletet legegyszerűbben cukor hőmérővel ellenőrizhetjük. Ennek hiányában végezzünk próbát: egy pohár hideg vízbe cseppentsünk karamellát, ha az összeáll golyóvá, és mikor kivesszük egy kanállal akkor is golyó formájú marad, de kézzel könnyedén összenyomható akkor megfelelő állagú (a próba neve: firm ball stage).
Ha elértük a megfelelő hőmérsékletet azonnal vegyük le a tűzről és öntsük az előkészített tepsibe.
Ne kaparjuk bele a fazék alján és oldalán lerakódott karamellt a tepsibe!
(Ezt inkább tegyük egy másik lapra, használjuk fel másra, mondjuk együk meg! )
Hagyjuk a megolvadt karamellt szobahőmérsékletűre hűlni.
Zsírpapírral fedjünk le egy vágólapot és tegyünk rá a karamellből olyan széles csíkot, ami a mályvacukrot körbeéri. Mályvacukrot lehet készíteni is, de boltban is megvásárolhatjuk, én most ez utóbbi megoldást vettem alapul a receptben.
Ha a karamellt vastagnak találjuk, lehet sodrófával kicsit nyújtani is rajta.
Vonjuk be a karamellel a szorosan egymás után rárakott cukrokat, csípjük össze találkozásnál, a felesleget vágjuk le. Csomagoljuk ezeket a csíkokat be a zsírpapírba, amin dolgoztuk, és tegyük őket sorba be a hűtőszekrénybe, amíg az összes cukrot és karamellt fel nem dolgozzuk!
Hagyjuk őket minimum 10 percig hűlni.
Éles vékony pengéjű késsel vágjuk fel őket kockára, tegyük őket zsírpapírral bélelt dobozba, minden réteget zsírpapírral válasszunk el egymástól is, és tegyük vissza a csomagolás előtt ismét a hűtőszekrénybe.
Csomagoljuk őket egyesével celofánba. Fantasztikus gasztroajándék.
Egy héten belül fogyasztva a legfinomabb, de két hétig is eláll, becsomagolva, légmentesen záródó dobozban a hűtőszekrényben.
Forrás: http://notsohumblepie.blogspot.com.au/2010/12/caramel-wrapped-marshmallows.html