Tudjátok, hogy hányféle magyar bajusz van?
Mintákhoz ajánlom figyelmetekbe az 1906-os, Magyar Nyelv c. folyóiratban Herman Ottó összegzését:
http://www.djm.hu/files/docs/hobajusz.pdf
Hozzávalók
Tészta
- 15 dkg vaj, szobahőmérsékletű
- 10 dkg margarin, szobahőmérsékletű
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás sárgája
- 1 tk vanília aroma
- csipet só
- 35 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő (gustin)
- 30 dkg főzőcsokoládé
- 9 ek olaj
- jégkrém pálca
A vajat keverjük habosra a margarinnal és a porcukorral. Adjuk hozzá a tojássárgájákat, a vaníliát és egy csipet sót, és gyorsan keverjük össze.
Keverjük hozzá az átszitált lisztet és a keményítőt, keverjük lágy tésztává.
Melegítsük 180°C-ra a sütőt, béleljünk ki zsírpapírral egy tepsit.
A tésztából gyúrjunk kis golyókat, egy kicsit lapítsuk le őket, tegyük le a tepsibe olyan távolságra egymástól, hogy majd a bajusz szárai is elférjenek. Szúrjunk beléjük 1-1 pálcikát.
Csillagvégű habzsákból nyomjuk a tésztát a golyókból kiindulva két irányba, bajuszformára.
8-10 perc alatt süssük aranysárgára.
Mikor minden tészta kisült, kihűlt akkor melegítsük fel a csokoládét az olajjal, és vonjuk be vele a bajuszokat.
Forrás: http://mezze.rs/brkovi