Egy finom zöldségtorta receptjét hoztam vacsorára:
Hozzávalók:
1 közepes karfiol (65-70 dkg)
1 nagy lila hagyma, megtisztítva,
7,5 ek olívaolaj
1/2 tk apróra vágott rozmaring
10 db közepes vagy 8 db nagy tojás
2 dkg (egy marék) bazsalikom, apróra vágva
18 dkg liszt
2,5 tk sütőpor
1/2 tk őrölt kurkuma
20 dkg finomra reszelt parmezán sajt
só, bors
2 ek fekete szezámmag (ázsiai boltokban kapható)
A virágaira szedett karfiolt főzzük 15-20 percig sós vízben. Ha kész csepegtessük le, hagyjuk kihűlni.
A megpucolt lila hagymából vágjunk le és tegyünk félre karikákat, amivel majd a sült zöldségtorta tetejét díszítjük. A maradék hagymát vágjuk fel kockára.
Melegítsük fel egy serpenyőben az olívaolajat, pároljuk meg benne az apróra vágott hagymát és a rozmaringot (kb. 8 perc). Hagyjuk kihűlni.
Keverjük össze a tojásokat a hagymás keverékkel, adjuk hozzá a bazsalikomot is.
Egy másik tálban a liszthez adjuk hozzá a sütőport, a kurkumát, a sajtot, 1- 1,5 tk sót és sok őrölt a fekete borsot.
Keverjük össze a tojásos és a lisztes keveréket, óvatosan adjuk hozzá a karfiolt is, hogy ne törjön össze.
Tegyünk egy 24 cm-es kerek tortaforma aljára zsírpapírt, a forma oldalát jól vajazzuk ki.
Tegyük a formába a szezámmagot, és forgassuk meg, úgy, hogy a magok beleragadjanak az oldalára kent vajba.
Öntsük bele a tésztát, tegyük a tetejére a félretett hagymát és előmelegített sütőben 180 °C fokon süssük 45 percig, amíg aranybarna lesz (tűpróba).
Melegen, langyosan tálaljuk.
Forrás: http://smittenkitchen.com/blog/2010/10/cauliflower-and-parmesan-cake/