Kávés és vaníliás tészta tekeredik fel a formára, így biztosítva helyet a benne megbúvó tölteléknek.
Ez a receptben fűszeres vörösborban párolt aszalt sárgabarack, de lehet ízesített tejszínhab, vagy bármilyen krém.
HozzávalókTészta
- 2 dkg friss élesztő
- 50-55 dkg liszt
- 2 db tojás
- 3 ek cukor
- csipet só
- 3 dl tej
- 8 dkg vaj, olvasztva
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk instant kávé
- 1-2 ek olívaolaj
Futtassuk fel az élesztőt egy kevés cukros langyos tejben.
Keverjük a tojást a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral habosra.
Öntsük egy tálba 35 dkg lisztet, és adjuk hozzá a tojásos keveréket, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tejet (1-2 ek tejet tegyünk félre belőle!).
Az 1/3 részét tegyük át egy másik edénybe.
Oldjuk fel a kávét a tejben és adjuk a kisebb rész tésztához.
Gyúrjuk át a tésztákat a maradék liszt hozzáadásával, közben a nagyobb adaghoz adjunk 1 ek, a kisebbhez 1 tk olívaolajat is.
Fedjük le a tésztákat, és tegyük meleg helyre.
Töltelék
- 50 dkg aszalt sárgabarack
- 2,5 dl száraz vörösbor
- 2 ek méz
- 1 ek cukor (ízlés szerint)
- csipet fahéj
A barackokat kis lángon főzzük puhára a fahéjjal fűszerezett, mézzel és cukorral ízesített borban. Kevés főzőlé hozzáadásával mixeljük össze.
A muffinsütő mélyedéseibe készítsük elő a fémkúpokat, gyűrjük alájuk az alufóliát.
A megkelt tésztákból gyúrjunk (kávésból) 1,5-3 dkg, és (fehér tésztából) 4-4,5 dkg nagyságú golyókat.
Sodorjunk egymás mellé a két tésztából 1-1 kötelet és tekerjük fel a fém kúpra, majd állítsuk be az alufóliával bélelt muffin sütő mélyedéseibe.
Süssük 20 percig előmelegített 170 ° C hőmérsékletű sütőben.
A kihűlt formákat töltsük meg az elkészített barackos töltelékkel.
Forrás: http://cafeiryna.blogspot.hu/2013/03/blog-post_26.html