- 5-6 db körte, nem túlérett, inkább kemény
- 2 ek nádcukor
- fűszerek: fahéj,szegfűszeg, kardamom, fekete bors
- 1 db kis narancs
- 1 üveg vörösbor
Öntsük egy fazékba a vörösbort, ízesítsük fűszerekkel, narancs levével, reszelt héjával, cukorral.
Pároljuk meg a körtéket (de ne főzzük szét!), a folyadék lepje el közben a gyümölcsöt. Hűtsük le, és tároljuk felhasználásig a hűtőszekrényben.
Tészta
- 10 dkg Oreo vagy valamilyen csokis keksz, a töltelék krém nélkül
- 2-3 ek vaj, olvasztva
Nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt 21-24 cm-es kerek tortaforma aljára.
Süssük 5 percig 170°C hőmérsékletűre előmelegített sütőben.
(CC tipp:sima keksz+kakaópor)
Töltelék
- 75 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 dl vörösbor (opcionális)
- 20 dkg cukor
- 2-3 db tojás
- 2 tk pudingpor vagy kukoricakeményítő
- 2 tk kakaópor
Öntsük hozzá a vízgőzön előzetesen felolvasztott csokoládét, a tojásokat, a bort (opcionális) az átszitált lisztet, a pudingport és a kakaót.
A körték aljáról vágjunk le egy szeletet, hogy stabilan megálljanak, és helyezzük be őket a formába, öntsük közéjük a mascarponés keveréket.
A sütő aljára egy tepsibe, vagy egy fazékba tegyünk vizet. Melegítsük elő 170°C-ra, süssük a tortát 10 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 125 °C-ra és süssük 50-60 percig (tűpróba).
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük 6-8 órára a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt leönthetjük csokimázzal.
- 10 dkg vízgőzön felolvasztott csokoládéba, keverjünk
- 4 ek tejszínt és egy kevés vörösbort.
Legjobban forró vízbe mártott, megmelegített késsel lehet vágni.
Forrás: http://cioccolatogatto.blox.pl/2012/09/Sernik-z-gorzka-czekolada-czerwonym-winem-i.html