A ’homok dollár’ egy lapos, kerek tengeri állat, a tengeri sünök ,tengeri csillagok családjába tartozik.
Hozzávalók
- 22,5 dkg vaj, szobahőmérsékletű
- 25 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 2 tojás sárgája (a fehérjéket tegyük félre megkenni vele a tészta tetejét)
- 2 tk vanília aroma
- 2 csipet só
- 40 dkg liszt
- 0,5 tk sütőpor
- fahéjas cukor a tetejére
- szeletelt mandula
Keverjük krémesre a vajat a porcukorral, adjuk hozzá az egész tojásokat és a sárgájákat, a vaníliát, a sót.
Keverjük össze az átszitált liszthez a sütőport, öntsük a nedves részhez.
Formáljunk egy golyót a tésztából, csomagoljuk folpackba és minimum 2 órára (jobb egy éjszakára) tegyük a hűtőszekrénybe.
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, béleljünk ki zsírpapírral egy sütőlemezt.
Nyújtsuk ki a tésztát fél centiméter vastagságúra és szúrjunk ki belőle 7 cm nagyságú köröket.
Kenjük meg a tetejüket tojásfehérjével, szórjuk meg fahéjas cukorral, mindegyikbe nyomjunk 5 mandula szeletet virág alakban.
Süssük 3 percig, akkor vegyük ki és a mandulákat nyomjuk meg egy kicsit a tetején, ezáltal képezve egy bemélyedést. Így még inkább hasonlít ihletadójára. Újra szórjuk meg fahéjas cukorral.
Toljuk vissza a sütőbe, és süssük még 7-10 percig , a sütési idő a vastagságától függ, ha barnulnak a szélei, vegyük ki.
Hagyjuk pihenni a tepsiben 3 percig.
Légmentesen záró tartályban 5 napig áll el.
Forrás: http://www.mamamiss.com/2012/07/31/eats-sand-dollar-cinnamon-sugar-cookies/