Tészta
- 720 ml tej
- 180 ml meleg víz
- 1 tk cukor
- 2 ek élesztőpor
- 180 ml olaj
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál só
- 3 tojás
- 90 dkg (kb.) liszt
Melegítsük elő a sütőt 90°C hőmérsékletig, majd kikapcsoljuk ki.
Forraljuk fel a tejet, tegyük félre egy kicsit, (annyi időre, amíg az élesztő dolgozik).
A meleg vizet öntsük egy tálba, keverjük össze 1 tk cukorral, szórjuk az élesztőt a tetejére, keverjük össze, tegyük félre.
A meleg tejhez adjuk hozzá az olajat, a maradék cukrot és sót. Öntsük robotgép táljába, így tovább hűl egy kicsit.
A tojásokat verjük fel.
Ellenőrizzük, hogy a tej langyos legyen (az élesztőt megölné a forró tej) adjuk hozzá a tojásokat és az élesztős keveréket
Robotgéppel alaposan keverjük össze. Miközben a gép keveri a tésztát, adagoljunk hozzá részletekben a lisztet.
Annyi lisztre van szükség, hogy a tészta elváljon az edény falától.(kb. 90 dkg liszt)
Egy rozsdamentes fém tálat kenjünk ki 1 ek olajjal, tegyük bele a tésztát, majd forgassuk meg benne, hogy az edény faláról az olaj mindenhol bevonja a tészta felületét.
Terítsük le egy textil kendővel, és tegyük be az előzetesen felmelegített sütőbe. (A sütő már nem melegít!)
Amikor a megkelt, tegyük lisztezett deszkára és gyúrjuk át, hogy a légbuborékokat kinyomjuk belőle, vágjuk négy részre.
Töltelék
- vaj, olvasztva, visszahűtve
- barnacukor + fahéj
- porcukor a tetejéhez
Nyújtsuk ki lisztezett felületen a negyed tésztákat lekerekített négyzet alakra (lásd kép!).
Kenjük meg vajjal, szórjuk meg a cukros fahéjjal.
Hajtsuk félbe (lásd kép!)
Az alján alakítsuk ki a fa törzsét (lásd kép!)
Vágjuk be minkét oldalról a tészta felső részét, a fa „ágait”, és csavarjuk meg ezeket a csíkokat.
Emeljük át a tésztát zsírpapírral bélelt sütőlapra. Hagyjuk egy kicsit kelni mielőtt betennénk a sütőbe.
Süssük aranybarnára 175°C hőmérsékletű sütőben (kb. 20 perc.)
Ha kész szitáljunk rá porcukrot, vagy vonjuk be cukormázzal. Tovább díszíthetjük piros és zöld cukrozott cseresznyével, szórócukorral …
Forrás: http://www.madeitonmonday.com/2010/11/christmas-baking-tradition-tree-breads.html