Omlós tészta, frangipane krém és csokoládés szilvalekvár! Ó jaj, csodás bűnbe esés!
Hozzávalók
Tészta
- 16 dkg liszt
- csipet só
- 8 dkg vaj, szobahőmérsékletű
- 4 dkg porcukor
- 1 db tojás sárgája
- 1 ek víz
Szitáljuk össze a lisztet a sóval.
Keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, keverjük át. A két keveréket gyúrjuk össze és lazítsuk fel a vízzel.
Letakarva tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe pihenni.
22 cm átmérőjű kerek tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki. A tésztát nyomkodjuk bele és ismét tegyük vissza a hűtőszekrénybe 20 percre.
Vaksütéssel süssük 12 percig, akkor vegyük ki belőle a vaksütéshez használ zsírpapírt és a súlynak használt babot, borsót vagy rizst … így ezek nélkül süssük további 5 percig. Hagyjuk kihűlni.
Csokoládés szilvalekvár
- 12 dkg szilvalekvár
- 4 dkg étcsokoládé
- 1 tk kakaó por
Frangipane krém
- 3 dkg vaj
- 7 dkg őrölt mandula
- 7 dkg cukor
- 2 db tojás
A tojásokat keverjük simára a cukorral és a mandulával. Anélkül, hogy leállítanánk a mixert, folyamatos keverés mellett vékony sugárban öntsük hozzá a felolvasztott vajat. Csak akkor kapcsoljuk ki a keverést, amikor homogén lesz a krém.
Oszlassuk el a tésztán a csokoládés lekvárt.
Rendezzünk el a tetején 6 db nagy hosszában félbe vágott, kimagozott szilvát.
Öntsük rá a krémet, szórjuk meg mandulaforgáccsal és süssük 35 percig 160°C hőmérsékletű sütőben.
Forrás: http://cioccolatogatto.blox.pl/2011/09/Tarta-sliwkowa-z-kremem-frangipane65279.html