Esik az eső, hideg van
Fűszeres gomba sütik nőnek a sütőben
Hozzávalók
- 55g vaj, szobahőmérsékletű
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás, szobahőmérsékletű
- 6 dkg joghurt
- 25 dkg méz
- 50 dkg liszt
- 1 ½ tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- ¼ tk mézeskalács fűszerkeverék
- ¼ tk szerecsendió
- ½ tk gyömbér
Cukormáz
- 25 dkg porcukor
- 4 ek víz
- 1 ek citromlé
- 1 ek kakaópor
Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket, tegyük félre.
Keverjük a vajat a cukorral krémesre, adjuk hozzá egyesével a tojást majd joghurtot és a mézet.
Lassan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük addig, amíg jól összeáll.
Pihentessük minimum egy órát, de legjobb egy egész éjszakát.
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, béleljük ki sütőpapírral a tepsit.
1 evőkanálnyi tésztából készül a gombafeje, formáljunk belőle golyót, az aljára óvatosan nyomjuk be egy fakanál végét, így kialakítjuk a szár rögzítéséhez szükséges lyukat. Ne csináljunk a kelleténél nagyobbat, mert az feleslegesen összetömöríti a tésztát. (képek hozzászólásban!)
A szárak formázásához kb. fél ek tészta szükséges. Legyen kb. 4 centiméter hosszú, egyik végén hegyes, a másik kissé lapos.
Süssük 10-12 percig a kalapokat, 8-10 percig a szárakat.
A kalapok aljából lehűlés után egy hegyes végű késsel kaparjuk ki a lyukak körül a tésztát. Csak annyit, hogy illeszkedjen majd bele a szár hegyes vége.
Keverjük össze a cukrot a vízzel és a citromlével.
Mártsuk bele a gombák szárának hegyesebbik végét és illesszük bele a kalapok lyukaiba.
Hagyjuk teljesen megszáradni.
A maradék cukormázhoz keverjük hozzá a kakaót és mártsuk bele a gombák kalapját. Rácson hagyjuk megszáradni.
Légmentes dobozban sokáig tárolható.
Forrás: http://www.pineappleandcoconut.com/recipes/spiced-mushroom-cookies