- 15 dkg liszt
- 2,5 dkg cukor
- csipet só
- 10 dkg hideg vaj, kockákra vágva
- 1 db tojás sárgája
- 1 tk vaníliás cukor
- 0,5 tk frissen facsart citromlé
- 2,5evőkanál jéghideg vízzel
- néhány szem szilva
- 1 tojás sárgája, 1 ek vízzel összekeverve a kenéshez
- 1 ek cukor
- csipetnyi őrölt fahéj
- 2 ek jéghideg vaj
A kész tésztából formáljunk golyót, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőszekrénybe minimum 1 órára (a 2 napra).
Gyengén lisztezett deszkán nyújtsuk ki, vágjuk ki a levélformákat belőle.
Tegyük a kivágott formákat zsírpapírral bélelt sütőlapra és azzal együtt tegyük vissza a hűtőszekrénybe, addig amíg a sütő felmelegszik 180°C-ra.
Sütés előtt egy hurkapálcával készítsünk ereket a levélre, kenjük meg a vízzel elkevert tojással, és rendezzünk rá egy elnegyedelt szilvát.
Tegyünk mindegyik szilvára egy kis darab vajat és szórjuk meg egy kis fahéjas cukorral.
Süssük körülbelül 15 percig (a tészta vastagságától függően) aranysárgára.
Hagyjuk a sütőlapon teljesen kihűlni!
Tipp: Ha nem lapos, hanem a száradó, kunkorodó leveleket szeretnénk imitálni, akkor keressünk hőálló edényeket, hőálló tárgyakat és a tészta szélet támasszuk fel. Fontos megvárni a teljes lehűlést, mert a kunkorodó tészta különösen érzékeny és letörhet a kivételnél!
Forrás: http://kitchenlioness.blogspot.hu/2012/09/plum-torte-and-sweet-dough-leaves-with.html