Az ízek és az illatok mesés kombinációja!
Nálunk ma ilyen került a tízórais dobozba.
Este sütöttem, a sok finom fűszertől csodás illat járta át a lakást. A tészta a benne lévő banántól és diótól szaftos, egyszerre könnyű és laktató.
Itthon ettünk mellé vanília fagyit, de nyakon is önthető pl. juharsziruppal, amim nincs, helyette volt pitypang szirup.
Hozzávalók
- 8 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
- 14 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 kis db joghurt, lecsöpögtetve, vagy legalább a felesleges lé leöntve (175 g)
- 4 db banán (az egyik közülük a tésztába kerül, az lehet érettebb)
- 2 db tojás
- 14 dkg liszt
- 8 dkg dió, darálva
- 1 kk sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- fűszerek: csipet fahéj, csipet őrölt gyömbér, csipet őrölt szegfűszeg, vagy mézeskalács fűszerkeverék
- fél citrom, amiből 1 tk a tésztába kerül, a többivel a banánokat kenjük be
Összekeverjük a lisztet, a diót, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük az előzetesen villával pürésített banánt. Egyenként beleütjük az egész tojásokat. Egynemű masszává forgatjuk a joghurttal, hozzákeverjük a teáskanálnyi citromlevet és fűszerezzük.
Egy kis tepsit (az enyém pl. 18 x 24 vagy 20 x 20cm) kibélelünk sütőpapírral, megvajazzuk, az aljára vékony, egyenletes rétegben porcukrot szitálunk.
A maradék 3 banánt meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és a citrom levével bekenjük.
Vágott felükkel lefelé az előkészített tepsibe rendezgetjük és egyenletesen ráterítjük a tésztát.
160°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt sül meg (tűpróba).
Kb. öt percig hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk át egy rácsra, és óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt.
Hosszabb ideig tartott leírni, mint megcsinálni, ez egy nagyon gyorsan összedobható mégis roppant látványos süti.
Kép: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/784634/sticky-banana-and-maple-cake