Tészta
- 12 dkg liszt
- 3 dkg dió, pirítva majd darálva
- 1/2 tk só
- 1/2 tk cukor
- 10 dkg vaj, hideg, kis kockákra vágva
- 4-5 ek víz, hideg
Adjuk hozzá a vajat és keverjünk néhányat rajta, mielőtt elkezdenénk adagolni a vizet, kanalanként.
Ha a tészta összeállt csomagoljuk be folpackba és tegyük minimum 1 órára a hűtőszekrénybe.
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy 22 cm átmérőjű formát. Jusson a tésztából a forma oldalára is.
Béleljük ki zsírpapírral vaksütéshez, töltsük meg súllyal pl. babbal/rizzsel
Süssük 175°C-ra előmelegített sütőben 15 percig.
Akkor vegyük ki a papírt és a súlyt, szurkáljuk meg a tésztát villával és süssük aranybarnára, kb. 10 perc.
Töltelék
- 5 dkg bacon, kockázva
- 1 nagyobb mogyoró hagyma, kockázva
- 1 ek vaj
- 1 ek barna cukor
- 2 db körte hámozva, kockára vágva
- 4 db tojás, enyhén felverve
- 1 csésze half and half (Magyarországon nem kapható, de könnyű elkészíteni egy 2,5 dl-es bögrébe tegyünk 4,5 tk olvasztott vajat és öntsük fel meleg tejjel, hogy el tudjon a vaj keveredni)
- 1/2 tk kakukkfű
- 5 dkg gorgonzola, morzsolva
Öntsük hozzá a cukrot és süssük, amíg buborékozik, kb. 3 perc.
Akkor dobjuk bele a körte kockákat, és pirítsuk puhára.
Keverjük össze a maradék hozzávalókkal, öntsük az elősütött tésztára.
Süssük előmelegített sütőben 175°C-on kb. 25 percig (tűpróba).
Forrás: http://www.closetcooking.com/2010/11/caramelized-pear-and-gorgonzola-quiche.html