Az almafa a rózsavirágúak rendjébe és a rózsafélék családjába tartozó nemzetség.
Mindez egy tálra rendezve:
Hozzávalók
Tészta
- 125 g puha vaj
- 70 g porcukor
- 1 db tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk reszelt narancshéj
- 100 g finomra őrölt mandula
- 150 g liszt
- 400 ml tej
- 100 ml fehérbor
- 3 db tojás sárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk reszelt narancshéj
- 6 ek cukor
- 4 ek liszt
- 5-6 db alma
- barack lekvár
Keverjük össze a vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a narancshéjjal.
Adjuk hozzá a tojást és mandulát. Szitáljuk bele a lisztet, gyúrjuk lágy tésztává.
Nyomkodjuk a tésztát 22/24 cm-es, kivajazott, lisztezett forma aljába és oldalára.
Sütőpapírral letakarva, tegyük a hűtőszekrénybe.
A krémhez, keverjük össze a lisztet a cukorral, a vaníliával és a narancshéjjal. Adjuk hozzá a tojássárgájákat és egy kis tejet. Keverjük simára, öntsük hozzá a maradék tejet és a bort. Forraljuk fel, sűrítsük krémmé, hagyjuk kihűlni. (Liszt helyett használhatunk vaníliás pudingport is).
Zöldséghámozóval vágjunk az almákból csíkokat a virághoz, tekerjük őket rózsaformára.
Öntsük a krémet a tésztára, rendezzük a tetejére az almarózsákat.
Felmelegített baracklekvárral kenjük meg a virágok tetejét.
Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben süssük készre.
Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Forrás: http://yoli-www.blogspot.hu/2011/10/blog-post_18.html