Egy híres ausztrál étterem (OUTBACK) specialitása a ’nyíló hagyma’, ami egy előétel.
Sajnos nálunk ezzel az óriási méretű spanyol hagymával még nem találkoztam, de nagyobb fejekkel azért lehet próbálkozni.
Eredetileg a mártást a hagymavirág közepébe behelyezett üvegtálkában kínálják. Pazar látvány! Tényleg tipikusan az a kaja, amit ha meglátsz meg kell kóstolnod.
Hozzávalók
- 1 nagy hagyma (vagy több kisebb, ami azért is praktikusabb, mert kevesebb olajat igényel a sütésnél)
Száraz keverék
- búzaliszt
- só
- őrölt fekete bors
- édes paprika
- szárított oregano
- kakukkfű
- rómaikömény
- 1 tojás
- tej
- 1 ek majonéz
- 1 ek ketchup
- só
- frissen őrölt fekete bors
- édespaprika
- szárított oregánó
Távolítsuk el a hagyma héját. Az alján, a gyökérnél igyekezzünk érintetlenül hagyni, csak a héját szedjük le, mert az a rész alul, tartja egyben a hagymavirágot!
Kezdjük el bevagdosni, de ne szaladjon le a kés egészen az aljáig! Először 4, majd 8, majd 16 részre.
Tegyük a bevagdosott hagymát forró vízbe 1 percig, majd azonnal egy tál hideg vízbe, amit jégkockákkal még tovább hűtünk! Tegyük az edénnyel együtt a hűtőbe két órára, hogy a "szirmok" kinyíljanak. Kicsit a kezünkkel óvatosan segíthetünk szétválni a szirmoknak.
Vegyük ki, öntsük le róla a vizet, jól csepegtessük le, és pihenjen még 1 órát a hűtőben.
Merítsük meg a hagymát a folyékony keverékbe, majd a száraz részbe.
(Vannak, akik azt javasolják, hogy duplán panírozzunk.)
Így panírozottan a sütés előtt pihenjen - amíg az olaj felforrósodik- még kb. 15 percet. Bő olajban kell sütni, hogy jól ellepje.
Forrás:
http://www.ocabidefala.com/2013/02/a-cebola-do-outback.html