6/14/2013

Nyíló hagyma

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Egy híres ausztrál étterem (OUTBACK) specialitása a ’nyíló hagyma’, ami egy előétel.

Sajnos nálunk ezzel az óriási méretű spanyol hagymával még nem találkoztam, de nagyobb fejekkel azért lehet próbálkozni.
Eredetileg a mártást a hagymavirág közepébe behelyezett üvegtálkában kínálják. Pazar látvány! Tényleg tipikusan az a kaja, amit ha meglátsz meg kell kóstolnod.

Hozzávalók 

  • 1 nagy hagyma (vagy több kisebb, ami azért is praktikusabb, mert kevesebb olajat igényel a sütésnél)

Száraz keverék
  • búzaliszt
  • őrölt fekete bors
  • édes paprika
  • szárított oregano
  • kakukkfű
  • rómaikömény
Folyékony keverék
  • 1 tojás
  • tej
A mártáshoz
  • 1 ek majonéz
  • 1 ek ketchup
  • frissen őrölt fekete bors
  • édespaprika
  • szárított oregánó

Távolítsuk el a hagyma héját. Az alján, a gyökérnél igyekezzünk érintetlenül hagyni, csak a héját szedjük le, mert az a rész alul, tartja egyben a hagymavirágot!
Kezdjük el bevagdosni, de ne szaladjon le a kés egészen az aljáig! Először 4, majd 8, majd 16 részre.
Tegyük a bevagdosott hagymát forró vízbe 1 percig, majd azonnal egy tál hideg vízbe, amit jégkockákkal még tovább hűtünk! Tegyük az edénnyel együtt a hűtőbe két órára, hogy a "szirmok" kinyíljanak. Kicsit a kezünkkel óvatosan segíthetünk szétválni a szirmoknak.
Vegyük ki, öntsük le róla a vizet, jól csepegtessük le, és pihenjen még 1 órát a hűtőben.
Merítsük meg a hagymát a folyékony keverékbe, majd a száraz részbe.
(Vannak, akik azt javasolják, hogy duplán panírozzunk.)
Így panírozottan a sütés előtt pihenjen - amíg az olaj felforrósodik- még kb. 15 percet. Bő olajban kell sütni, hogy jól ellepje.

Forrás:
http://www.ocabidefala.com/2013/02/a-cebola-do-outback.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)