6/25/2013

Málnás örvény

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Hozzávalók
Tészta
  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 cs száraz élesztő (1,5 evőkanál)
  • 12 dkg puha vaj
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 55 dkg liszt
Töltelék
  • 30 dkg fagyasztott málna (nem felolvasztott)
  • 8 dkg cukor
  • 1 tk kukoricakeményítő
Máz
  • 9 dkg porcukor
  • 3 ek olvasztott vaj
  • 1,5 ek tejszín
Langyosítsuk meg a tejet és öntsük az elektromos keverő gép edényébe, adjuk hozzá a cukrot és élesztőt is. Keverjük össze egy kicsit, majd takarjuk be egy konyharuhával a tálat és hagyjuk állni 5 percig.
Újra indítsuk be a keverő programot és adjuk hozzá a lágy vajat, a tojást, a citromhéjat és a sót.
Lassan adagoljuk hozzá a lisztet, amíg egy lágy tésztát kapunk (ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet.)
Dolgozzuk ki jól, kb. 10 perc közepes/erős fokozaton.
Vegyük ki a keverőgép táljából, formáljunk gombócot belőle és olajozott tálon, lefedve hagyjuk meleg helyen kétszeresére kelni (kb. 1-2 óra).
Ha megkelt, lisztezett deszkán nyújtsuk 25 x 60 cm nagyságú téglalappá.

Közben készítsük elő a tepsit (24 x 33 cm), béleljük ki sütőpapírral és kenjük ki vajjal/olajjal.

Egy tálban keverjük össze a fagyasztott málnát, a cukrot és a kukoricakeményítőt.
Terítsük a málnás keveréket a kinyújtott tésztára, és tekerjük fel szorosan.
Vágjuk 16 szeletre, gyorsan dolgozzunk, hogy a málna közben ne olvadjon ki!

Helyezzük a tekercseket az előkészített tepsire, fedjük le, és hagyjuk újra megkelni, kb. 1-2 óra.

Melegítsük elő a sütőt 200-220°C-ra (a sütőnk ismeretében) és süssük a tekercseket körülbelül 25 percig, aranybarnára.
Hagyjuk hűlni.

A máz hozzávalóit keverjük össze egy kis tálban, és mikor már nem forró, de még azért meleg a sütemény, kenjük az örvények tetejére
Tálaljuk még melegen!

Forrás: http://shopgirlmaria.blogspot.ca/2012/09/raspberry-swirl-rolls.html


A recept laktóz- és gluténmentes verzióját Bokréta Veronika készíttte el, itt találod:
glutenmentesovezet.hu

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)