A sorbet szó az arab „sharab” szóból származik, jelentése ital.
Merthogy itták, mostanában már inkább kanalazzuk, mint a fagylaltot. Amitől lényegében abban különbözik, hogy a sorbet vízzel készül, szemben a tejjel vagy tejszínnel készülő fagylalttal.
Hozzávalók
½ l víz
20 dkg cukor
3 db közepes citrom és 2 db lime (a citrusok összesen kb. 2dl)
1 citrom és 1 lime finomra reszelt héja
2 ek joghurt vagy 1 ek limoncello/vodka
Opcionálisan:
4-5 bazsalikomlevél (citrom illatú, fahéj illatú, ánizs illatú bazsalikom előnyben!)
A vizet és a kristálycukrot felforraljuk, 10-15 percig gyöngyöztetjük, sűrítjük.
Megvárjuk amíg kihűl, majd hozzákeverjük a citromok és a lime-ok levét, a lereszelt héjakat és az alkoholt vagy a joghurtot (ha bazsalikomosan készítjük, akkor a finomra vágott bazsalikomleveleket).
Lapos tálba öntjük, lefedjük, és a mélyhűtőbe tesszük.
Fél óránkét egy villával, vagy egy botmixerrel jól átkeverjük.
Legalább négyszer, ötször a jégszilánkokat érdemes összetörni a jó állag elérése érdekében. Tálalás előtt vegyük ki a mélyhűtőből, hogy felengedjen!