Mézes levendulás fagylalt
Bejegyezte: Rita
Hozzávalók:3 dl tej2,5 dl tejszín3 tojás sárgája1 kk vanília aroma
125 ml méz
5-6 szárnyi friss levendula virág
A tejet a vaníliával forráspontig melegítjük, hozzáadjuk a levendulát és fél órát állni hagyjuk, hogy a tej átvegye a virágok aromáját. (Ha először kóstolsz levendulás ételt, érdemes 10-15 perc után ellenőrizni az intenzitását, lehet, hogy annyi is elég lesz.)
A tojássárgájákat sűrűre keverjük a mézzel.
Leszűrjük a tejet, hozzáadjuk a tojásos masszához és alacsony lángon, állandó keverés mellett pár percig főzzük (nem szabad forrnia, hogy a tojás ne csapódjon ki). Félretesszük, teljesen lehűtjük.
A tejszínt közepesen keményre felverjük és óvatosan hozzákeverjük a teljesen kihűlt fagyi alaphoz.
Fagylaltgépbe tesszük, vagy ha az nincs, akkor félóránként kivesszük a mélyhűtőből és alaposan átkeverjük néhányszor.