6/23/2013

Borsikafű (Satureja hortensis L)

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Egyes források tudni vélik, hogy tudományos neve (satyreia hortensis) a szatír szóból származik. Az ókori poéta, Martialis említi vágykeltő hatását is, szerelmi bájitalokba, teákba főzték, gyógyfürdőnek is készítették.
Azóta kiderült, hogy sajnos nem varázsszer, de egyéb gyógyhatása miatt érdemes a fűszerpolcon tartani.

Borsos illatú, aromás fűszernövény, íze, zamata a feketeborséra emlékeztet.
Sokféle népies neve ismert: hívják borsfűnek, csombornak, csombordnak, csomborborsnak, borsos szatorjának, és hurkafűnek, pereszlénynek, bécsi rozmaringnak, németül babfűszernek.
Vasat, illóolajat (karvakol, cimol), cserzőanyagot tartalmaz, csökkenti a hüvelyes zöldségek pl. a bab, puffasztó hatását.
Egyéb gyógyhatása is van: gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő és bélféregirtó, de enyhe vérnyomásemelő hatása is van. Fogyókúra esetén is hasznos.
A káposzta-, krumpli-, gombaételek mellett a babból készült ételek jellegzetes fűszere. Hurkát, savanyúságot, pecsenyéket, tojásételeket, virágos hajtásaival ecetes és vizes uborkát is szokás ízesíteni.
Erdélyben a borsikafüvet egy szál kaporral összekötve főzik bele a káposztába.
Kellemesen ízesíti a majonéz- és sajtmártást, a krumplisalátát,
sőt a főtt és sült halnak, flekkennek, birka- és nyúlhúsnak is kellemes zamatot ad.
Sokhelyütt omlettbe, sőt palacsintatésztába, szárnyastöltelékbe, vagdalt húsba is szórnak belőle. De egy-egy csipetnyi az egyszerű sajtos pirítósra is remek.
Apróra vágva salátákra is szórható. A diétás konyhák gyakran bors helyett alkalmazzák.
Fontos, hogy csak a főzés befejezése előtt pár perccel tegyük az ételekbe, különben keserűvé válhat a főztünk.
Az ősi füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat.
Nálunk általában csak szárítva, morzsolva kapható, de kiskertben könnyen termeszthető. Természetesen ez is, mint a legtöbb fűszernövény frissen finomabb.
Ha hagyjuk a magjait beérni és elszóródni, a következő évben nem lesz újabb gondunk a vetéssel. Néhány tő elég maghozónak, mert nagyon szapora.
Vagy ültessünk évelő változatát, a neve hegyi pereszlény, vagy téli borsfű, (Satureja montana L), ennek az íze erőteljesebb.
Télire csokorba kötve akasszuk fel egy szellős, nem napos helyre. Amikor megszáradt, morzsoljuk le a leveleket a szárról, és száraz, sötét helyen tároljuk. Fagyaszthatjuk jégkockában is.



Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)