Hozzávalók
- 0,5 ek porélesztő
- 240 ml meleg tej
- 4 ek cukor
- 1 tk só
- 2 db tojás + 1 db a mázhoz
- 0,5 tk vanília aroma
- 4 ek olívaolaj + 1 tk az olajozáshoz, és1 tk a mázhoz
- 1 ek méz
- 500-560 g liszt
Futtassuk fel az élesztőt langyos
tejben, pici cukorral.
A cukrot keverjük össze a sóval,
2 tojással, a vaníliával, az olívaolajjal és a mézzel. Adjunk hozzá kb. 100 g lisztet,
keverjük simára egy fakanállal. Részletekben adjuk hozzá a maradék lisztet,
mikor már nem lehet kézzel keverni, akkor borítsuk lisztezett deszkára és
gyúrjuk tovább. (Nem muszáj kézzel dolgozni, géppel is meggyúrhatjuk).
Tegyük 1 tk olívaolajjal kikent kelesztő
edénybe, fordítsuk át benne a tésztát, takarjuk le folpackkal és hagyjuk szobahőmérsékleten
duplájára kelni, kb 1,5- 2 óra.
Béleljük ki zsírpapírral a
tepsit, vékonyan olajozzuk meg.
Nyomjuk az ujjunkat a tésztába,
az ettől leenged, óvatosan borítsuk a deszkára.
Vágjuk félbe, az egyik fele lesz
a mackó teste. Formáljunk belőle egy golyót és tegyük a tepsi közepére.
A megmaradt tésztát is vágjuk
félbe, az egyik félből lesz a feje. Kicsit vizezzük meg a tésztát, és illesszük
a fejet a helyére.
A maradék tésztát osszuk 3 részre,
az egyikből lesz a két fül és az orr.
A másik 2 részből (felezve) pedig a karok és a lábak.
Lazán takarjuk le a macit folpackkal, hogy tovább emelkedhessen, majdnem kétszeresére, kb. 30-40 perc.
A másik 2 részből (felezve) pedig a karok és a lábak.
Lazán takarjuk le a macit folpackkal, hogy tovább emelkedhessen, majdnem kétszeresére, kb. 30-40 perc.
Egy éles késsel vágjunk kis réseket
a szemeknek és a köldöknek, helyezzük be a mazsolát/szárított áfonyát.
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
Habverővel keverjünk össze 1
tojást, 1 tk olívaolajjal, és kenjük meg vele a tésztát.
Süssük 30-35 percig, aranybarnára.
Ha megkopogtatjuk az alján üreges, kongó hangja lesz.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Forrás: www.sweethappylife.com/honey-vanilla-teddy-bear-challah-recipe-and-activity
Forrás: www.sweethappylife.com/honey-vanilla-teddy-bear-challah-recipe-and-activity