11/26/2014

A legaranyosabb kalács: Mézes mackó

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók
  • 0,5 ek porélesztő
  • 240 ml meleg tej
  • 4 ek cukor
  • 1 tk só
  • 2 db tojás + 1 db a mázhoz
  • 0,5 tk vanília aroma
  • 4 ek olívaolaj + 1 tk az olajozáshoz, és1 tk a mázhoz
  • 1 ek méz
  • 500-560 g liszt

Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben, pici cukorral.
A cukrot keverjük össze a sóval, 2 tojással, a vaníliával, az olívaolajjal és a mézzel. Adjunk hozzá kb. 100 g lisztet, keverjük simára egy fakanállal. Részletekben adjuk hozzá a maradék lisztet, mikor már nem lehet kézzel keverni, akkor borítsuk lisztezett deszkára és gyúrjuk tovább. (Nem muszáj kézzel dolgozni, géppel is meggyúrhatjuk).
Tegyük 1 tk olívaolajjal kikent kelesztő edénybe, fordítsuk át benne a tésztát, takarjuk le folpackkal és hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni, kb 1,5- 2 óra.
Béleljük ki zsírpapírral a tepsit, vékonyan olajozzuk meg.
Nyomjuk az ujjunkat a tésztába, az ettől leenged, óvatosan borítsuk a deszkára.
Vágjuk félbe, az egyik fele lesz a mackó teste. Formáljunk belőle egy golyót és tegyük a tepsi közepére.
A megmaradt tésztát is vágjuk félbe, az egyik félből lesz a feje. Kicsit vizezzük meg a tésztát, és illesszük a fejet a helyére.
A maradék tésztát osszuk 3 részre, az egyikből lesz a két fül és az orr.
A másik 2 részből (felezve) pedig a karok és a lábak.
Lazán takarjuk le a macit folpackkal, hogy tovább emelkedhessen, majdnem kétszeresére, kb. 30-40 perc.
Egy éles késsel vágjunk kis réseket a szemeknek és a köldöknek, helyezzük be a mazsolát/szárított áfonyát.
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
Habverővel keverjünk össze 1 tojást, 1 tk olívaolajjal, és kenjük meg vele a tésztát.
Süssük 30-35 percig, aranybarnára. Ha megkopogtatjuk az alján üreges, kongó hangja lesz.


Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)